Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par ceturtdaļu pieaudzis traumu skaits; ārsti uzreiz visiem palīdzēt nespēj

© pixabay.com

Līdz ar slideno laiku Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā esošo pacientu skaits pieaudzis par aptuveni 25%, aģentūrai LETA sacīja TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš.

Viņš neminēja precīzu pēc palīdzības vērsušos cilvēku skaitu, taču norādīja, ka katru gadu, ielām apledojot, situācija ir nemainīga. Raksturīgākās traumas ir dažāda veida potīšu kaulu lūzumi, plecu kaula lūzumi un citas traumas. Lielākā daļa no tiem ir jāārstē ķirurģiski.

"Diemžēl mūsu iespējas kā jebkurai slimnīcai ir ierobežotas. Dažus cilvēkus ar roku traumām vai vieglākām traumām mēs palaižam no uzņemšanas nodaļas ambulatori, jo mums vienkārši nav iespējas fiziski viņus izoperēt tuvākajā laikā. Pēc tam pēc pāris dienām pasaucam viņus atpakaļ," skaidroja Zariņš.

Pamatā pēc palīdzības vērsušies cilvēki ir vecumā no 40 gadiem. Piemēram, potīšu lūzumi raksturīgāki sievietēm, jo viņas nēsā ziemas apavus ar paaugstinātu papēdi, kas zināmā mērā ir riska faktors. Tomēr bieži vien cietušie ir vecāka gadagājuma cilvēki, jo senioriem izmainītās stabilitātes dēļ nokrist ir vieglāk nekā jaunam cilvēkam. Zariņš gan uzsver, ka krīt visi neatkarīgi no vecuma, taču jauni cilvēki negūst tik smagas traumas kā seniori.