Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Siliņa: Mūsu interesēs ir Ungāriju saglabāt ES

© EPA/Scanpix/Leta

Atteikšanās no konsensus principa Eiropas Savienības (ES) lēmumu pieņemšanā nebūtu Latvijas interesēs, šādu pārliecību intervijā TV3 pauda Latvijas premjere Evika Siliņa (JV).

Vērtējot neseno Eiropadomi, kur Ungārija stīvējās pretī vairākiem ar Ukrainu saistītiem lēmumiem, Siliņa pauda pārliecību, ka, pat neskatoties uz šīm problēmām, virzīšanās uz lēmumu pieņemšanu ES ar vairākuma balsīm nebūtu Latvijas kā mazas valsts interesēs.

"Kā mēs spēsim šādā situācijā aizstāvēt savas intereses?" retoriski vaicāja politiķe, vērtējot, ka nekas neesot labāks par visiem pazīstamo veco sistēmu.

Siliņas skatījumā, ES valstu vienotība joprojām ir liela, jo 26 no 27 valstīm savā nostājā Eiropadomē bijušas līdzīgas. Izņēmums gan bija Ungārija, kuras dēļ ES līderu sanāksmē aizkulisēs bijusi nopietna diskusija, ka varētu iedarbinātu ES līguma pantu, kas vienai valstij kādā jautājumā atņem balsošanas tiesības.

Mūsu interese ir Ungāriju saglabāt ES, jo nevēlamies, lai tā nonāk Krievijas ietekmē, pauda Siliņa, pieļaujot, ka Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna pozīcija Ukrainas jautājumos nemaz nesakrīt ar ungāru tautas nostāju.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Eiropadomē ES dalībvalstu līderi vienojās sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu. Lēmumu izdevās panākt, Orbānam lēmuma pieņemšanas brīdī pametot sanāksmi, tomēr vēlāk Orbāns bloķēja ES vienošanos par finansiāla atbalsta paketi Ukrainai.