Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Cīņai ar vardarbību starp jauniešiem tiek izveidota speciāla komanda

© pixabay.com

Bērnu aizsardzības centrs (BAC) plāno ieviest vardarbības intervences komandu, kas reaģēs uz vardarbības gadījumiem izglītības iestādēs tad, ja tur būs notikusi jauniešu savstarpējā vardarbība, kas var vai jau būs novedusi pie smagām sekām, ceturtdien preses konferencē pavēstīja centra vadītāja Gunita Kovaļevska.

Viņa norādīja, ka, domājot par vardarbības mazināšanu, plānots centra izstrādātos vardarbības un uzvedības atpazīšanas instrumentus iedzīvināt dzīvē, tādējādi palīdzot izglītības iestādēm gan atpazīt bērnu uzvedību, gan reaģēt uz vardarbības gadījumiem.

Vienlaikus plānots arī konsultatīvais un praktiskais atbalsts iestādēm un institūcijām. Līdz šim centrs vairāk metodiski palīdzējis bāriņtiesām, taču turpmāk plānots mainīt metodiskās palīdzības saņēmēju loku, tajā iekļaut arī krīžu centrus, bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādes, izglītības iestādes, kā arī vecākus. Tas nepieciešams, lai pēc iespējas labāk un profesionālāk izglītotu sabiedrību un vecākus par bērnu aizsardzības jautājumiem ne tikai kā par pamatvajadzību, bet arī, kompleksi atbalstot ar pasākumiem, ko varētu īstenot ģimene vai speciālisti.

Plānota arī bērnu jomas analītiska paplašināšana. Līdz šim centrs ir strādājis ar bāriņtiesu statistiku, kas ir par un ap bērnu, taču šogad plānots ir likt uzsvaru uz pašvaldību bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupām. Proti, plānots apkopot un analizēt pašvaldību bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupu sniegto informāciju par situāciju bērnu aizsardzības jomā pašvaldībās. Tāpat plānots apkopot un analizēt bērnu aizsardzības jomā aktuālos rādītājus, informāciju un datus, informāciju par sarežģīti risināmiem un smagiem krīzes gadījumiem.

Kovaļevska norādīja, ka arī Labklājības ministrija (LM) plāno mainīt normatīvo regulējumu attiecībā uz pašvaldību sadarbību, un plānots, ka centrs būs gan tas, kas apmācīs šo sadarbību grupu vadītājus, gan būs ciešā saskarē ar to, kā tiek plānoti un skatīti bērnu aizsardzības jautājumi pašvaldībās. Viņa atzina, ka patlaban ne vienmēr šie jautājumi pašvaldībās ir prioritāri.

Tāpat plānots paplašināt Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 darbību, kā arī sabiedrības informēšanu.

"Mēs būsim tie, kas mēģinās iedzīvināt starpinstitūciju sadarbības modeli dzīvē, institūcijās, pašvaldībās, lai gadījumā, kad tas ir nepieciešams, pēc iespējams bērnu jautājums tiktu risināts. Tāpat smagu un sarežģītu gadījumu analīze un analītika, lai varētu atrast tās iespējamās kļūdas, kuras izslēdzot, nākotnē būtu daudz labāk iespējams bērnam palīdzēt vai nepieļaut šādas situācijas," uzsvēra Kovaļevska.

Paredzēts arī ieviest vardarbības prevences un atpazīšanas instrumentus izglītības un citās iestādēs, rīkot izglītojošas radošās darbnīcas un lekcijas, atbalsta pasākumus bāriņtiesām, pilnveidot speciālistu kompetenci un citus pasākumus.

BAC vadītājs vietniece Liene Kauliņa-Bandere atzina, ka bērni nereti norādījuši uz to, ka viņu individuālās vajadzības netiek ņemtas vērā, saklausītas, sadzirdētas, kā arī to, ka joprojām tiek izmantotas vecas pieejas speciālista kabinetā.

Vienlaikus viņa atzina, ka nereti izskan, ka vecāki negrib uzņemties atbildību par bērniem, ka viņiem nav izpratnes par to, cik dažkārt viņa lēmumi var ietekmēt bērnu nākotni. Līdz ar to plānots stiprināt gan vecāku atbildības jautājumu, gan viņu līdziesaisti un izpratnes veicināšanu.

"Arī vecāki norāda, ka bieži saņem pārmetumus no izglītības iestādēm vai speciālistiem, ka viņu bērns ir slikts, un tā barjera starp skolu un vecāku, un speciālistu tā arī rodas. Pietrūkst tas sadarbības, uzklausīšanas ceļš," norādīja Kauliņa-Bandere, piebilstot, ka mācības jāpilnveido atbilstoši mūsdienu vajadzībām, līdziesaistot arī bērnus.

Runājot par bāriņtiesu darbinieku profesionalitātes celšanu, viņa norādīja, ka ir paredzēts bāriņtiesu supervīziju atbalsts, novērtēšana, lai to darbinieki varētu strādāt profesionāli, pieņemot atbilstošus, objektīvus lēmumus, veidojot vienu izpratnes un izvērtēšana sistēmu.

BAC vadītājas vietniece vērsa uzmanību, ka arvien biežāk bērniem rodas atkarību, uzvedību problēmas, un speciālistiem nereti gribās skatīties seku līmenī. Viņas vērtējumā, šī pieeja ir jāmaina, mēģinot izprast no paša sākuma, kas ir cēlonis minētai bērna uzvedībai, kāpēc tā pēkšņi mainījusies.

"Mēs plānojam jaunu pakalpojumu veidošanu, jo bieži vien vecākiem nav ko piedāvāt. Mums vajag individuālām situācijām veidot pakalpojumus, tādēļ mēģinām atrast veiksmes atslēgu, kā to panākt," sacīja Kauliņa-Bandere.

Plānots izveidots pakalpojumu katalogu, kurā vecāki varētu konkrēta pašvaldībā atrast informāciju par to, kur, pie kādiem speciālistiem doties, kur vērsties pēc palīdzības. Tādējādi paredzēts mazināt vecāku neizpratni par to, kas notiek ar viņu bērnu un ko ar to darīt.

Vienlaikus plānoti arī psihoemocionāla atbalsta pasākumi vecākiem un bērniem, kā arī speciālistiem paredzēto kompetences un atbalsta pasākumu pilnveide.

LETA jau rakstīja, ka no 1.janvāra Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija tika reorganizēta par Bērnu aizsardzības centru (BAC).

LM iepriekš informēja, ka BAC tiks veidots par atbalstošu un koordinējošu iestādi bērnu aizsardzības jautājumos, kas pārraudzīs iesaistīto institūciju lomas un atbildības bērnu dzīvības un veselības apdraudējuma un to risku situācijās, kā arī veicinās institūciju sadarbību bērnu attīstības risku mazināšanā un bērnu tiesību un interešu nodrošināšanā. Plānots arī pilnveidot pašā iestādē bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus.