Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Edgars Rinkēvičs: Katrai paaudzei ir savas barikādes

© Dmitrijs Suļžics/MN

Šodien mūsu svarīgākais uzdevums ir nosargāt brīvību un neatkarību, Doma laukumā iededzot barikāžu ugunskuru, teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka katrai paaudzei ir savas barikādes. "1991.gadā mēs visi cīnījāmies par mūsu trauslo brīvību. Šodien mūsu lielākais un svarīgākais uzdevums ir šo brīvību un neatkarību nosargāt," teica prezidents.

Viņš uzsvēra, ka to var darīt gan stiprinot mūsu valsti, gan palīdzot Ukrainai, gan arī ikdienā, darot visu, lai Latvija būtu tāda, kādu to vēlējās redzēt cilvēki, kuri toreiz bija uz barikādēm.

Savukārt 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrības prezidents Renārs Zaļais aicināja ne tikai pieminēt barikāžu laikā kritušos, bet arī svinēt mūsu tautas uzvaru, kas nosargāja demokrātiju un savu valsti.

Viņš aicināja pievienoties koriem, kuri Doma laukumā pie barikāžu ugunskura dziedās Atmodas laika dziesma. "Dziesma tā ir mūsu spēks un mūsu nevardarabīgās pretošanās ierocis," teica Zaļai.

Kā ziņots, pieminot 1991.gada barikādes, šodien no plkst.10 līdz 21 Doma laukumā notiks pasākums "Barikādēm 1991 - Dziesmotā revolūcija", aģentūru LETA informēja pasākuma komunikācijas vadītājs Reinis Druvietis.

No plkst.10.20 līdz 17 Doma laukumā jaunsargu uzraudzībā degs piemiņas ugunskurs, pie kura notiks Rīgas koru un skatītāju sadziedāšanās. Būs apskatāma 1991.gada barikāžu muzeobusa ekspozīcija, kā arī īpaša lielformāta fotogrāfiju izstāde "Dziesmotā revolūcija".

Lai palīdzētu Ukrainas karavīriem frontē, Doma laukumā notiks arī vērienīga biedrības "Tavi draugi" ierakumu sveču darbnīca. Sveces tiks nogādātas Ukrainas armijai, kur tās palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot ziemas aukstumā - tās ir viegli paņemt līdzi dodoties uzdevumā, tās dod siltumu un ļauj gatavot ēdienu. Viss ierakumu sveču liešanai nepieciešamais būs pieejams, apmeklētāji ir laipni aicināti arī ņemt līdzi un ziedot sveces un to atlikumus.

Visas dienas garumā paredzēta individuāla ziedu nolikšana II Meža kapos, godinot 1991.gada 20.janvārī bojā gājušos. Plkst.14 valsts amatpersonu un visas dienas garumā arī individuāli tiks nolikti ziedi pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā pie bojā gājušo piemiņas akmeņiem.

Plkst.18 Rīgas domā notiks 1991.gada barikāžu atcerei veltīts koncerts "Iet un nākt".

Šogad aprit 33 gadi kopš 1991.gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem.