Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mainās kārtība nikotīna spilventiņu un tabakas izstrādājumu tirdzniecībā

© Pixabay

No nākamās nedēļas, 8.februāra, veikalu plauktos redzamās vietās pārdošanai vairs nevarēs izvietot tabakas aizstājējproduktus - nikotīna spilventiņus, aģentūra LETA noskaidroja Veselības ministrijā (VM).

Janvāra sākumā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma aizliegumu no 2025.gada laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus.

Kā izņēmumi elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumiem un tabakas aizstājējproduktiem būs atļauti Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma pielikumā minētie aromatizētāji, kas rada tabakas smaržu vai garšu.

Tāpat noteikti dažādi ierobežojumi attiecībā uz tabakas aizstājējproduktu izplatīšanu, kas stāsies spēkā vasarā.

Ar grozījumiem pašlaik tabakas izstrādājumiem, elektroniskām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm likumā jau noteiktie tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi, kā arī sponsorēšanas un iepakojuma nosacījumi tiks attiecināti arī uz tabakas aizstājējproduktiem un tabakas karsēšanas ierīcēm.

VM norādīja, ka no 8.februāra nikotīna spilventiņus iedzīvotāji joprojām varēs nopirkt, taču tiem būs jāatrodas neredzamā vietā. Vasara līdzīga situācija gaidāma arī ar IQOS ierīču iegādi, proti, no 1.augusta tās joprojām varēs iegādāties, tomēr nevarēs likt pārdošanā redzamā vietā, reklamēt pie kasēm un tamlīdzīgi. Ierīcēm būs jābūt skapjos, kā tas jau ir noteikts citiem produktiem.

VM skaidroja, ka mazumtirdzniecībā noteikto izvietošanas ierobežojumu, kas aizliedz redzamā veidā izvietot smēķēšanas produktus un to cenu zīmes, preču zīmes kontroli turpmāk veiks Valsts un pašvaldību policiju nevis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), vienlaikus paredzot palielināt sodu par minētajiem pārkāpumiem.

Tāpat nākamajā gadā stāsies spēkā arī ierobežojumi nikotīna spilventiņu un e-cigarešu jeb veipu, tai skaitā tādu zīmolu kā "Salt", "Coss", "Crystal" un citu iegādei. Tos joprojām varēs nopirkt, taču no 2025.gada 1.janvāra tikai ar tabakas aromātu.