Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Vai "X" stundā Latvijā būs pieejamas zāles?

© pixabay.com

Otrdien, 13.februārī, notiks ekspertu diskusija "Zāļu pieejamība Latvijā "X stundā": Ukrainas pieredze un Latvijas realitāte", aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācijas pārstāvji.

Asociācijā norāda, ka Latvijā joprojām nav izveidota sistēma, kas spētu nodrošināt nepieciešamos zāļu krājumus un funkcionalitāti ārkārtas situācijās, kad starptautiskās piegādes Latvijā var tikt traucētas. Šis jautājums ir īpaši svarīgs, jo Latvijas zāļu tirgū 94% veido importētie medikamenti. Lai arī šobrīd Latvijā kritisko zāļu pieejamība tiek nodrošināta, un ir izveidota efektīva zāļu apgādes sistēma ikdienas vajadzībām, jautājums par valsts zāļu rezervju fondu krīzes situācijām nav atrisināts.

Pagājušā gada nogalē Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Zāļu aģentūra ir apstiprinājušas Eiropas Savienības (ES) kritiski svarīgo zāļu sarakstu, kuru piegāžu nepārtrauktība ir ES prioritāte. 2023.gada rudenī savukārt Eiropas Komisija publicēja ziņojumu, kurā uzsver, ka medikamentu fiziskā pieejamība iegūst arvien lielāku aktualitāti un valstīm arī nacionālā līmenī ir jāmeklē risinājumi pietiekamu krājumu izveidei, lai nodrošinātu iedzīvotājiem nepārtrauktu zāļu pieejamību.

Diskusija notiks šā gada 13.februārī plkst.10 Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā Ukrainas Neatkarības ielā 1, Rīgā.

Programmā ir Ukrainas pieredze ar medikamentu apgādi un pieejamību kara sākumā un šobrīd, esošā situācija ar zāļu krājumu veidošanu Latvijā: problēmas, trūkumi, ierosinājumi, veselības aprūpes speciālistu un farmaceitu aptaujas rezultāti par situāciju ar medikamentu pieejamību un informētību par zāļu apgādi ārkārtas situācijās.

Tāpat diskusijā tiks runāts par vietējo ražotāju lomu zāļu pieejamības nodrošināšanā ārkārtas situācijās, ceļa karti un nepieciešamo rīcību, lai Latvijā nodrošinātu zāļu krājumus pacientiem nepieciešamajā apjomā un novērstu riskus, kas saistīti ar iespējamiem piegāžu pārrāvumiem, kā arī par turpmākajiem soļiem zāļu valsts rezerves sistēmas izveidē.

Diskusijā piedalīsies ārste, neiroloģe, Ukrainas atbalsta biedrības "SICH" vadītāja Oksana Sičko, Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācijas valdes loceklis Jānis Lībķens, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele un AS "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.