Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pērn bāriņtiesa atkārtoti pārtraukusi aizgādības tiesības 88 bērnu vecākiem

© Pixabay

Bērnu aizsardzības centrā (BAC) 2023. gadā saņemta informācija par 50 gadījumiem jeb 88 bērniem, kad bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu vecākiem atkārtoti pārtraukt tā paša bērna aizgādības tiesības, kas iepriekš jau vismaz reizi bijušas pārtrauktas, aģentūru LETA informēja BAC pārstāve.

74% no iesūtītajiem gadījumiem jeb 37 lietās aizgādības tiesību atkārtotas pārtraukšanas iemesli sakrīt ar iemesliem, kuru dēļ vecākam iepriekšējo reizi pārtrauktas bērna aizgādības tiesības. Pārējos gadījumos sākotnējie aizgādības tiesību pārtraukšanas iemesli papildinās, nevis izzūd vai mainās, piemēram, atkarību izraisošu vielu lietošanu papildina vardarbība vai bērna pamešanu novārtā papildina atkarību izraisošu vielu lietošana.

Aizgādības tiesību pārtraukšana vecākiem ir radikāls veids, kā nodrošināt bērna tiesību aizsardzību, tādēļ bērna interesēs faktiskie un tiesiskie apstākļi izvērtējami rūpīgi un kopsakarā. Tas saistāms gan ar bērna tiesībām uzaugt ģimenē, gan arī ar traumatisko ietekmi, ko rada bērna šķiršana no ģimenes.

Saistībā ar minēto BAC vērš uzmanību uz nepieciešamību iestādēm uzlabot savstarpējo sadarbību, iesaistoties katra bērna, kura aizgādības tiesības vecākam tiek pārtrauktas, gadījuma vadīšanā un savstarpēji apmainīties ar informāciju par bērnam nepieciešamajiem pakalpojumiem un palīdzību, kā arī nodrošināt bērnam visatbilstošāko ārpusģimenes aprūpi un veicināt vecāka aktīvu iesaisti apstākļu, kas bija par pamatu bērna aizgādības tiesību pārtraukšanai, novēršanā.