Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Nākamnedēļ skatīs vēsturisko lietu par jaunāku koku ciršanu mežos

© Ketija Keita Krastiņa / F64

Latvijas vides organizāciju ierosināto lietu par mazāka caurmēra koku ciršanu Satversmes tiesa (ST) plāno turpināt skatīt 22.februārī plkst.10, ziņo aģentūra LETA.

Latvijas Dabas fonda (LDF) pārstāve Liene Brizga-Kalniņa atgādina, ka Ministru kabinets 2022.gadā pieņēma grozījumus noteikumos par koku ciršanu mežā, kas noteica samazināt koku ciršanas caurmēru, tādā veidā pieļaujot tievāku, tātad jaunāku koku ciršanu lielākajā daļā priežu, egļu un bērzu mežu. Tāpēc 2022.gada nogalē vairākas vides organizācijas vērsās Satversmes tiesā, lai lūgtu izvērtēt pieņemtā lēmuma atbilstību Satversmes 115.pantam, kas paredz valsts pienākumu izveidot un nodrošināt efektīvu vides aizsardzības sistēmu, kā arī ietver personu subjektīvās tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Vides organizācijas vērsās Satversmes tiesā, jo grib saglabāt Latvijas mežus Latvijas cilvēkiem. Tāpat patlaban ir būtiski saglabāt mežos dabas daudzveidību, jo tā ir nepieciešama ekosistēmu stabilitātei un klimata pārmaiņu regulēšanai, arī tautsaimniecībai, cilvēku veselībai un labsajūta.

Vides organizācijas uzskata, ka nav izvērtētas visas grozījumu ietekmes, tai skaitā uz bioloģisko daudzveidību, līdz ar to ir risks, ka Latvijā vēl vairāk samazināsies vecu, bioloģiski daudzveidīgu mežu īpatsvars. Pašlaik šādi meži ir tikai 10% no Latvijas mežu teritorijas. Arvien jaunāku koku ciršana ietekmēs gan bioloģisko daudzveidību, gan mežu spēju piesaistīt siltumnīcefekta gāzu emisijas, gan palielinās mežu fragmentāciju, tādējādi ietekmējot cilvēku kopīgo dzīves vidi.