Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Jūrmalas dome nolemj likvidēt divas izglītības iestādes

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Jūrmalas domes sēdē 22. februārī atbalstīts lēmums par Pumpuru vidusskolas un Jaundubultu pamatskolas likvidāciju, to vietā izveidojot jaunu izglītības iestādi – Jūrmalas valstspilsētas Pumpuru vidusskolu.

Balsojumā lēmumu atbalstīja Zaļo un Zemnieku savienības deputāti Rita Sproģe, Jānis Lediņš, Dace Riņķe, Irēna Kausiniece, Ieva Taranda, Inese Kārkliņa, Guntars Anspoks un “Saskaņas” deputāte Larisa Loskutova. Šo lēmumu neatbalstīja Nacionālās apvienības deputāti Jānis Asars un Rolands Parasigs-Parasiņš, “Jaunās Vienotības” deputāte Iveta Blaua un Tev/Jūrmalai pārstāvis Uldis Kronblūms. Balsojumā atturējās Tev/Jūrmalai deputāts Mārtiņš Stulpiņš.

Lēmums tika pieņemts pretēji skolēnu vecāku, skolu padomju un pedagogu iebildumiem par to, ka plāns ir sasteigts un iesaistītajām pusēm tapa zināms tikai pāris dienu pirms izglītības komitejas sēdes.

Jūrmalnieku iesaiste lēmumu pieņemšanā bijusi fiktīva - kaut arī notika tikšanās ar abu skolu padomēm un divas tikšanās ar Pumpuru vidusskolas skolēnu vecākiem un kolektīvu, Izglītības pārvaldes darbinieku paustais vairāk bija formāla aizbildināšanās, nevis atbildes pēc būtības. Dienu pirms domes sēdes, 21. februārī, Pumpuru vidusskolā bija pieejamas veidlapas par skolēnu uzņemšanu, kurās jau norādīts jaunās skolas nosaukums, lai gan domes lēmums tika pieņemts nākamajā dienā.

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Mana balss” notika parakstu vākšana, kurā jūrmalnieki aicināja apturēt plānoto skolu reorganizāciju, taču vairāk nekā 1600 jūrmalnieku viedokli dome nav ņēmusi vērā. Tāpat Pumpuru vidusskolā tika veikta skolēnu, vecāku un pedagogu aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 600 cilvēku. Atbildēs 93% norādīja, ka neatbalsta domes plānoto reorganizācijas modeli.

Komentējot domes lēmumu, opozīcijā esošās Nacionālās apvienības deputāts Rolands Parasigs-Parasiņš norāda, ka ir muļķīgi cerēt, ka, likvidējot vienu no Jūrmalas senākajām skolām, kas gadu gadiem veidojusi unikālu kultūru, un vietā izveidojot jaunu skolu, tiks iegūts kas labāks.

Līdzīgi plānoto reorganizāciju komentē arī Nacionālās apvienības deputāts Jānis Asars, norādot uz sasteigto lēmumu pieņemšanas gaitu, neieklausīšanos vecāku un pedagogu pamatotajos argumentos, kā arī norādot uz vairākiem riskiem, kas šādas reorganizācijas gadījumā rodas - daļa pedagogu varētu atstāt savas darbavietas, kā arī tiek radīts papildu tehniskais un juridiskais slogs jaunās skolas administrācijai. Deputāta ieskatā, šāds lēmums nav arī ekonomiski pamatots - divu skolu likvidācija un jaunas izveide radīs daudz lielākas izmaksas pilsētas budžetā nekā abu skolu apvienošana.