Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Stiprinās Latvijas un ASV sadarbību militārajā un ekonomiskajā drošībā

© Kaspars Krafts / F64

Latvija un ASV turpinās ciešo sadarbību militārās drošības jomā, un nākamais uzdevums ir attīstīt abu valstu ekonomiskās drošības partnerību, uzsver Ministru prezidente Evika Siliņa (JV

Kā aģentūru LETA informēja Ministru kabinetā, Siliņa trešdien un ceturtdien darba vizītē Vašingtonā tikās ar ASV amatpersonām, uzņēmējiem, vadošo domnīcu un Latvijas diasporas pārstāvjiem.

Tikšanos laikā Siliņa izteica pateicību par ASV militāro klātbūtni Latvijā, ko ir apņemšanās stiprināt, vienlaikus paplašinot un padziļinot abu valstu ekonomiskās attiecības. Tika pārrunāta ASV investīciju piesaiste tādās jomās kā enerģētika, finanses un militārā industrija un arī sadarbība attiecībā uz jaunajām tehnoloģijām un tirdzniecību.

Siliņa uzsvēra, ka Latvija pašlaik ļoti izlēmīgi stiprina savu drošību, aizsardzības ieguldījumiem sasniedzot gandrīz 3% no iekšzemes kopprodukta. Tāpat pārrunāti jautājumi par abu valstu sadarbību NATO un jūlijā gaidāmo NATO Vašingtonas samitu un Latvijas un ASV ieguldījums Ukrainas atbalstā. Sarunu laikā Siliņa aicināja pieņemt lēmumu par turpmāko atbalstu Ukrainai, lai Ukraina varētu uzvarēt karā pret agresoru Krieviju.

"Jāturpina ASV līderība transatlantiskās drošības un starptautiskās kārtības stiprināšanā. Esam pateicīgi par ASV ieguldījumu Latvijas drošībā un aizsardzībā," pauda Ministru prezidente.

Siliņa akcentēja, ka nākamais uzdevums ir stiprināt partnerību ekonomiskās drošības jomā. "Aicinu ASV investēt Latvijas ekonomikā - īpaši tādās jomās kā zaļā enerģija, atjaunojamie energoresursi un ūdeņraža izmantošana, digitālie risinājumi, aizsardzības industrija un finanšu sektors. Latvijā ir labvēlīga investīciju vide un labas biznesa iespējas," uzsvēra premjerministre.

Valdības vadītāja sacīja, ka ASV kompānijām Latvijā būtu ne tikai peļņas iespējas, bet arī pretimnākoša attieksme no valdības puses. "Vēl redzamāka ASV klātbūtne Latvijā iedrošinātu ne tikai Latvijas sabiedrību, bet arī citu valstu investorus," akcentēja Siliņa.

Vizītes laikā arī parakstīts Latvijas un ASV saprašanās memorands par ciešāku sadarbību cīņā pret informācijas manipulāciju.