Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Abu Meri pauž nožēlu par situāciju veselības nozarē

© Dmitrijs Suļžics/MN

Smagi, ka valsts finansējuma veselības nozarei nepietiek, lai palīdzētu ikvienam mūsu sabiedrības loceklim ārstniecībai vai dzīves kvalitātes uzlabošanai, tiekoties ar labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāju Rūtu Dimantu, atzina veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM), tikšanās laikā tika pārrunāta sabiedrības iesaiste ziedojumu vākšanā, lai palīdzētu cilvēkiem ar smagām diagnozēm un Veselības ministrijas tuvāko gadu ieceres veselības aprūpes uzlabošanai.

"Ziedot.lv" darbojas tajās jomās, kur valsts vai pašvaldības finansējuma nav vai tas ir nepietiekams, bet iedzīvotājiem ļoti nepieciešams. Labdarības organizācijai ir vairākas programmas veselības aizsardzības jomā, kas domātas onkoloģijas pacientiem, smagi slimiem bērniem, tai skaitā bērniem ar kustību traucējumiem un bērniem ar autiskā spektra traucējiem, kā arī nedziedināmi slimiem cilvēkiem un citiem.

Abu Meri sarunas laikā augstu novērtēja organizācijas paveikto, un uzsvēra, ka izjūt milzīgu cieņu un pateicību visiem cilvēkiem, kas nesavtīgi ziedo. Viņš atzina, ka, neraugoties uz to, ka Latvija kopējam labklājības līmenim vēl ir krietni jāaug, tās sabiedrības spēja just līdzi, dalīties un palīdzēt citiem ir apbrīnojama. Turklāt sabiedrības līdziesaiste ir milzīga vērtība.

"Ir smagi, ka valsts finansējuma veselības nozarei nepietiek, lai palīdzētu ikvienam mūsu sabiedrības loceklim ārstniecībai vai dzīves kvalitātes uzlabošanai. Valdības kolēģiem nerimstu atgādināt, ka turpmākos gadus veselības nozare ir jāpārveido, bet finansējuma pieaugums ir jāsaglabā, lai mēs sasniegtu Baltijas valstu un tuvotos Eiropas valstu veselības aprūpes budžeta līmenim," sacīja ministrs.

Šogad veselības nozarei valsts budžetā papildus ir piešķirti 275 miljoni eiro, kas jau ļaus nodrošināt veselības aprūpi lielākos apjomos, kas gan joprojām nebūs pietiekami. Visu nepieciešamo kompensējamo medikamentu vajadzību nodrošināšanai būtu nepieciešami turpat 100 miljoni eiro, bet šobrīd kompensējamo zāļu saraksta pārskatīšanā, terapiju turpināšanai, jauniem medikamentiem un diagnožu paplašināšanai pieejami 26 miljoni eiro.

Dimanta atzinīgi novērtēja ministra iesāktās iniciatīvas, bet uzsvēra jomas, kurās "Ziedot.lv" visvairāk organizē palīdzību iedzīvotājiem, un atzina, ka Latvijā ir daudz pacientu, kuriem vienkārši nepietiek finansiālo līdzekļu, lai uzlabotu savu, savu bērnu vai vecāku veselību - lai veiktu diagnostiku, iegādātos zāles vai veiktu ārstēšanos un rehabilitāciju. Pat saprotot, ka visam valsts līdzekļu nekad nepietiks, ir jāspēj palīdzēt vismazāk pasargātajām grupām - cilvēkiem un īpaši bērniem ar garīgā rakstura vai kustību traucējumiem, cilvēkiem ar zemākām sociālam prasmēm.

"Valstij cilvēku veselība ir jānosaka kā prioritāte ne tikai deklarāciju līmenī, bet reālā sistēmas maiņā un finansējuma piešķiršanā. Ministra uzsāktās reformas vieš cerības par uzlabojumiem nākotnē, tikmēr joprojām daudzu līdzcilvēku veselības problēmu risināšana paliek uz sabiedrības ziedojumu pleciem," uzsvēra Dimanta.

Labdarības organizāciju "Ziedot.lv" dibināta 2003.gadā. Organizācijai ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss, kas ziedotājiem dod iespēju saņemt ienākuma nodokļu atlaides.