Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija pārdalīs teju miljons eiro metodisko centru darbības nodrošināšanai

© Romāns Kokšarovs / F64

Veselības ministrija (VM) iesniegusi saskaņošanai rīkojuma projektu par apropriācijas pārdali no gads966 409 eiro apmērā metodisko centru darbības nodrošināšanai no 2024.gada 1.jūlija.

Rīkojums paredz atbalstīt apropriācijas pārdali no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma programmas "Veselības aprūpes pasākumu īstenošana".

VM skaidro, ka šobrīd valstī nav noteikta viena vadošā iestādē kādā no prioritārajām veselības aprūpes jomām, kas nodrošinātu sistēmisku ārstniecības procesu kvalitātes pārraudzību valstī, izstrādājot vienotus profilakses, diagnostikas, ārstēšanas un tās pēctecības principus. Tomēr, attīstoties medicīnai kopumā un pilnveidojot ārstniecības procesu, mūsdienās būtiski ir veikt visaptverošu pacientu ārstēšanas un aprūpes infrastruktūras uzlabošanu.

Plānots noteikt vienu vadošo iestādi katrā prioritārajā veselības aprūpes jomā, kas nodrošinātu vienotu veselības aprūpes pakalpojumu vadību, vienotu pieeju veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā, vienotu kvalitātes uzraudzību un speciālistu apmācību. Tādējādi tiks nodrošināta iedzīvotājiem iespēja saņemt līdzvērtīgus pakalpojumus - gan satura gan kvalitātes ziņā neatkarīgi no to sniegšanas vietas, personāla profesionālo iemaņu pilnveide un inovācijas, skaidro VM.

Lai uzsāktu noteikt metodiskās vadības institūcijas statusa piešķiršanas kritērijus un kārtību, institūcijas tiesības un veicamos uzdevumus noteiktajā veselības aprūpes jomā, kā arī publisku līdzekļu ieguldīšanu metodiskās vadības institūcijā un nodrošinātu tās darbību 2024.gadam papildus nepieciešami 966 409 eiro.