Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

NBS, iespējams, turpinās dalību ANO misijā Izraēlā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalības pagarināšanu ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1. maijam.

Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma par lēmumprojekta pieņemšanu lems Saeima.

Saeimas līdzšinējais mandāts paredz Nacionālo bruņoto spēku dalību ANO starptautiskajā operācijā Izraēlā līdz 2024.gada 1.maijam, taču, ņemot vērā saspīlēto drošības situācijas Izraēlā un militāro novērotāju nozīmi situācijas stabilizēšanā, kā arī Latvijas apņemšanos pildīt saistības attiecībā pret starptautiskajiem partneriem, Nacionālo bruņoto spēku dalību operācijā nepieciešams pagarināt.

Turklāt līdzšinējā Nacionālo bruņoto spēku dalība UNTSO ir atzinīgi novērtēta gan no ANO, gan iesaistīto valstu puses un ir saņemts operācijas komandiera uzaicinājums Latvijai turpināt dalību operācijā.

Kopš 2022.gada 1.maija Latvija piedalās ANO starptautiskajā operācijā Izraēlā ar vienu štāba virsnieku, kurš veic komandiera biroja vadītāja amata pienākumus misijas štābā Jeruzalemē.

Ar šī gada maiju Latvija turpinās dalību ar vienu virsnieku ANO militārā novērotāja pozīcijā, kas būs pirmā reize, kad Latvija nodrošina šādu militāro speciālistu ANO misijā.

ANO militārais novērotājs ir militāra amatpersona, ko norīko ANO, lai sniegtu atbalstu ANO misijai vai miera operācijai. UNTSO militārie novērotāji uzturas Tuvajos Austrumos, lai uzraudzītu pamieru, tā līgumus, novērstu atsevišķu incidentu saasināšanos un palīdzētu citām ANO miera uzturēšanas operācijām reģionā.