Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Nils Sakss Konstantinovs: lielākajai daļai jauniešu obligātais dienests ir tumšs koncepts

© Edgars Grundšteins/NACIONĀLIE BRUŅOTIE SPĒKI

"Maniem pacientiem, jauniešiem, ar kuriem par to runāju, šis ir ļoti tumšs koncepts," TV24 raidījumā "Uz līnijas" saka Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs, psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

"Jāņem vērā, ka šie jaunieši dzīvo citā realitātē un viņiem nav priekšstata par obilgāto militāro dienestu vispār, viņi nav piedzīvojuši tādus laikus," skaidro Konstantinovs, piebilstot, ka mūsdienu jaunieši ir arī piesardzīgi par lietām, kas ir obligātas.
Psihoterapeits norāda, ka šie jaunieši, kuriem ir iespēja tikt iesauktiem VAD, ir uzauguši citos laikos un sistēmā, bet tas nenozīmē, ka jaunieši nav patriotiski vai ar viņiem nevarētu par to runāt.
"Lielākā daļa jauniešu pat nestādās priekšā, kas tas obligātais dienests tāds vispār ir. Maniem pacientiem, jauniešiem, ar kuriem par to runāju, šis ir ļoti tumšs koncepts. Viņi varbūt ir dzirdējusi, ka viņus var iesaukt, bet viņu prātos tas var nozīmēt to, ka viņiem jādodas būs pa taisno uz kara zonu," stāsta psihiatrs, vēršot uzmanību uz citām valstīm, kurās ir dienests, bet kur norit arī mērķtiecīgs skaidrojošais darbs.
Konstantinovs uzsver, ka tas, ka jauniešus uztrauc, ka Ukrainā norit Krievijas iniciēts karš, nenozīmē, ka viņi izprot, kādēļ viņiem vajadzētu atsaukties uz iesaukšanu VAD, tas būtu tomēr jāpaskaidro. Būtu jābūt skaidrākai idejai, kas dienestā īsti notiek, kurp jādodas, kādas mācības norit.
(Skaties no 2:17 min)