Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Šodien visā pasaulē atzīmē Starptautisko meža dienu

© pexels.com

Šodien visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā meža diena, ko 2012.gadā pasludināja Apvienoto Nāciju Ģenerālā asambleja, informē Zemkopības ministrija (ZM).

Meža dienas mērķis 2024.gadā ir izcelt inovāciju un tehnoloģiju nozīmi un svarīgākos aspektus meža nozares attīstībā. Tās moto šogad ir "Mežs un inovācija: jauni risinājumi labākai pasaulei".

Ministrijā norāda, ka, izprotot un attīstot tehnoloģijas, Latvijā jau ir izveidoti vairāki pasaules līmeņa tehnoloģiju produkti meža nozarē. Viens no šādiem produktiem ir mobilā lietotne un karšu pārlūks "LVM GEO", kas ir publiski pieejamā daļa no ģeotelpiskās informācijas tehnoloģiju (ĢIS) produktu un pakalpojumu kopas, kuru izstrādā un attīsta AS "Latvijas valsts meži".

Tāpat ministrijā norāda, ka jau vairākus gadus Valsts meža dienesta uzturētais Meža valsts reģistrs ir savienots ar bezmaksas mobilo lietotni "Mednis", kas arī ir inovatīvs risinājums un kurā jebkurš lietotājs var iesniegt informāciju par pamanītajiem meža dzīvniekiem un to nodarītiem postījumiem, kā arī satiksmes negadījumos notriektajiem. Medniekiem, sākot ar 2024./2025.gada medību sezonu, lietotnē "Mednis" būs jāreģistrē visi nomedītie dzīvnieki.

Vienlaikus pērn meža nozarē augstu novērtēts ir SIA "Mappost" izstrādātais inovatīvais un meža nozarē unikālais koksnes produktu piegādes plānošanas datorizētais risinājums, atzīmē ZM. Tas ir loģistikas rīks, kas plāno koksnes produktu piegādes ceļus, ievērojot tieši "meža loģistikas" specifiskos faktorus. Datorizētos aprēķinos tas izmanto datus par pieejamajiem krājumiem, resursiem, klientu līgumu saistībām, ceļu pieejamību un citiem nosacījumiem, tādējādi ietaupot resursus, laiku un piegādes izmaksas, vienlaikus nozīmīgi samazinot transportēšanas radīto ietekmi uz vidi.

Kā uzsver ZM, inovācijas tehnoloģijās ir nozīmīgas, tās ļauj paātrināt meža monitoringa procesu, efektīvāk izsekot meža attīstības dinamikai, datu analīzei un atbildīgu lēmumu pieņemšanai. Latvijā radītie un meža pārraudzībā izmantotie unikālie tehnoloģiskie risinājumi ir izpelnījušies arī starptautisku atzinību.