Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Zaļais kurss var izputināt Latvijas cūkkopības nozari

© MN

Tik maz cūku Latvijā vēl nekad nav bijis. Cūkgaļas cenas ceļas, taču cūkaudzētāji cits pēc cita paziņo par fermu likvidēšanu. Vairākas krīzes pārdzīvojušai nozarei par pēdējo pilienu kļuvis zaļais kurss, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Asas diskusija Eiropas līmeni notiek par daudziem jautājumiem. Cūkaudzētāji baidās, ka nespēs izturēt arvien pieaugošas Eiropas labturības un vides prasības - to ievērošana kļūst arvien dārgāka. Un nav nekādu garantiju, ka investīcijas izdosies atpelnīt.

Tāpat ir aktualizējies arī jautājums par kuiļu kastrāciju. Latvijā to veic ķirurģiski ar anestēziju, bet viens no Eiropas priekšlikumiem paredz kuiļu ķīmisko kastrāciju, kas esot nesāpīga dzīvniekiem. Mūsu cūkaudzētāji ir kategoriski pret, jo tādā gadījumā vēl vairāk var kristies cūkgaļas patēriņš. Piemēram, nav zināms, kā šāda gaļa varētu ietekmēt vīriešus reproduktīvā vecumā.

Cūkaudzētājs Ernests Dārziņš stāsta, ka 80% no visām izmaksām sastāda barība: “Principā mēs nevaram atpelnīt barību, kur nu vēl elektrību, degvielu un visu pārējo. Par gaļu mēs nesaņemam pietiekami daudz. Un izmaksas ir daudz lielākas. Tad lēmums ir labāk likvidēt, nekā krāt parādus. Turklāt tuvojas Eiropas zaļais kurss, kura jaunās prasības būšot nepanesamas. Lai tās izpildītu, fermu atkal vajadzētu rekonstruēt, par 20% palielinot platību uz vienu nobarojamo cūku.”

Vairāk skaties video!