Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Ministrs skaidro, kas varēs pretendēt uz komforta maksājumu

© Flickr

"Pašreiz maksājums tiek plānots gan vietējai kopienai, gan iedzīvotājiem, kas dzīvo apkārt plānotajām vēja turbīnām, tas tiktu dalīts uz pusēm - viena maksājuma daļa pašvaldībai, viena - blakus dzīvojošajiem iedzīvotājiem, "TV24" raidījumā "Uz līnijas" skaidro klimata un enerģētikas ministrs (ZZS) Kaspars Melnis.

"Neviens vēja ģenerators nav uzbūvēts tur, kur cilvēkiem ir milzīga pretestība.
Pašreiz notiek diskusijas ar gan ar Latvijas Pašvaldību savienību, pašvaldībām, kurās plāno būvēt vēja projektus, gan investoriem par tādu kā komforta maksājumu, kas būtu maksājums vietējai kopienai, kuru teritorijās varētu atrasties vēja turbīnas," stāsta ministrs.
Melnis uzsver, ka tas, cik liels šis maksājums būs un kā tas tiktu iekasēts, vēl nav nolemts, tas tiek diskutēts ar pašvaldībām un investoriem. Maksājums tiktu veikts katru gadu, plānots to veidot maksimāli vienkāršu un saprotamu.
Katra projekta ietvaros notiek publiskas apspriešanas, kad projekta virzītāji uzklausa iedzīvotāju viedokli par vēja ģeneratoru būvniecību un vēja parku izvietojumu. Jānovērtē arī ietekme uz vidi, vai vispār ir iespējama būvniecība, projektu realizācijā būtu jāņem vērā arī Aizsardzības ministrijas karte, jo ir teritorijas, kur vēja parkus nemaz nevar būvēt.