Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvija un Vācija vienojusies par ilgtermiņa sadarbību zaļās enerģijas jomā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvija un Vācija vienojusies par ilgtermiņa sadarbību zaļās enerģijas jomā un saredz sadarbību transporta un aizsardzības industrijas jomā, šodien Berlīnē pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu sacīja Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Šolcs paziņoja, ka iestājas par to, lai valstis savstarpēji mācītos un pieminēja piemēru ar Latvijas noturības iniciatīvu pret Krievijas dezinformāciju, jo Latvija šajā jomā ir liela pieredze un Vācija var no tās iegūt.

Vācija atbalstot Baltijas valstis infrastruktūras uzlabošanas projektos, un "RailBaltic" projekta ir labs piemērs. Tāpat Baltijas valstis var saražot vairāk atjaunojamās enerģijas, nekā tās patērē, un šajā jomā Vācija vēloties sadarboties, norādīja Šolcs.

Savukārt Siliņa pauda, ka Vācija ir Latvijas stratēģiskais partneris un Latvija vēlas "vēl vairāk Vācijas Latvijā".

Latvijas premjere informēja, ka abas amatpersonas vienojušās par Vācijas investīciju nozīmi "mūsu ekonomikā un ilgtermiņa sadarbību zaļās enerģijas jomā".

"Mēs saredzam lielu potenciālu Latvijas un Vācijas ekonomiskās sadarbības palielināšanā arī tādos sektoros kā transports, aizsardzības industrija, digitālā attīstība," uzsvēra Siliņa.

Premjere pēc tikšanās secinājusi, ka abu valstu ekonomiskās saites ir uz palikšanu. Latvijas spēja radīt zaļo enerģiju un Vācijas inženierija dos labumu abām valstīm.

"Tāpat es vēlos atzīmēt NATO gaisa telpas patrulēšanas misiju Baltijas valstīs, kopīgos militāros iepirkumus un kopīgu gaisa aizsardzības spēju attīstīšanu. Mēs arī apspriedām, kā vēl ciešāk Latvija un Vācija var sadarboties militārās industrijas attīstībā un kā Vācija un Latvija var veicināt arī Skandināvijas, Baltijas valstu un Rietumeiropas mobilitāti, un "RailBaltic" ir viens no projektiem," norādīja Siliņa.

Liela daļa abu amatpersonu sarunas fokusējusies uz Latvijas un Vācijas sadarbību Eiropas Savienībā (ES), jo tuvojas Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Tāpat apspriestas aizsardzības industrijas iespējas un to, ka ES līmenī jāstiprina savas militārās spējas un iespēja aizstāvēt pašiem sevi.