Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Kariņa demisija: politologs nosauc, kas, iespējams, stāsies Kariņa vietā [papildināts]

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Bijušais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien pēc tikšanās ar pašreizējo premjeri Eviku Siliņu (JV) paziņoja, ka nolēmis atkāpties no ārlietu ministra amata.

17:20. Maz ticams, ka līdz ar Krišjāņa Kariņa (JV) atkāpšanos no ārlietu ministra posteņa koalīcijā sāksies viļņošanās, tādu viedokli pauž Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Jānis Ikstens.

Ikstens lēsa, ka Kariņa atkāpšanās neietekmēs valdības stabilitāti, drīzāk koalīcijas partneri jutīšoties atviegloti, ka Kariņa lidojumu skandālam atrasts risinājums.

Politologs nosauc, kas, iespējams, varētu stāties Kariņa vietā. Lasiet vairāk šeit.

16:13. Ko par Kariņa demisiju domā tauta? Uzzini šeit.

15:59. Partija "Jaunā vienotība" (JV) cenšas ar Krišjāņa Kariņa atkāpšanos no ārlietu ministra amata atrisināt visas problēmas, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Viņa uzsvēra, ka atkāpšanās nav Kariņa vienpersonisks lēmums. Ņemot vērā iepriekš izskanējušo informāciju, ka ceturtdien notiks Kariņa un premjeres Evikas Siliņas (JV) tikšanās, scenārijs par atkāpšanos jau bija pieņemts. Paliek jautājums, vai to iniciēja pats Kariņš, vai arī viņš saņēma gatavu lēmumu, ka partijā šāds risinājums ir pieņemts.

Vairāk lasiet šeit.

15:28. "Jaunās vienotības" (JV) politiķa Krišjāņa Kariņa atkāpšanās no ārlietu ministra amata ir "cienīgs un atbildīgs valstsvīra lēmums", lai neļautu oponentiem šo situāciju izmantot uzbrukumiem Evikas Siliņas (JV) vadītajai valdībai un JV kopumā, uzskata JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics.

Vairāk lasiet šeit.

14:35. Ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) demisija būtisku iespaidu uz valdības darbu neatstās, tādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda valdošās koalīcijas partneri.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis sacīja, ka lēmums par Kariņa demisiju bija Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) un "Jaunās vienotības" atbildība un kompetence.

Arī "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvejevs ir pārliecināts, ka valdības darbs netiks ietekmēts. "Varēja jau redzēt, ka šī sāga ap izmantotajām privātajām lidmašīnām sāka atstāt potenciāli lielāku ietekmi uz valdību," izteicās politiķis, vērtējot, ka Kariņa lēmums ir "cienījams un pareizs".

Vairāk lasiet šeit.

14:19. Līdz ar Krišjāņa Kariņa (JV) atkāpšanos no ārlietu ministra amata ir dots starts "Jaunās vienotības" (JV) iekšējai cīņai par šo posteni, aģentūrai LETA uzsvēra politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Viņš norādīja, ka daudziem "Jaunās vienotības" politiķiem ārlietu ministra amats šķiet atraktīvs, jo tas apliecina politiķa rūdījumu un statusu partijā. Rajevskis domā, ka cīņa par šo amatu būs "nikna un nebūs viegla" arī Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV).

Vairāk lasiet šeit.

13:51. Atkāpjoties no ārlietu ministra amata, Krišjānis Kariņš (JV) rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, ceturtdien pēc sarunas ar politiķi paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Siliņa norādīja, ka Kariņš pats nolēmis demisionēt. Premjerministre uzsver, ka Kariņš esot rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, lai noņemtu jebkādu šaubu ēnu pašreizējā situācijā un ļautu notikt visām izmeklēšanas procedūrām lidojumu lietā.

Vairāk lasiet šeit.

13:07. Kariņš ārlietu ministra amatu atstāšot 10.aprīlī. Viņš skaidroja, ka šis datums izraudzīts, jo Saeimas nākamā kārtējā sēde gaidāma 11.aprīlī, kad parlaments varēs ievēlēt jaunu ārlietu ministru.

Jau vairākus mēnešus publiskajā telpā aktuāls ir skandāls par Kariņa premjerēšanas laikā vadīto delegāciju komandējumos izmantotajiem privātajiem avioreisiem, kas daļā sabiedrības izpelnījušies kritiku.

No 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai Kariņa un viņa darbinieku komandējumos privātajiem reisiem iztērēti 613 830 eiro, bet kopā ar Eiropas Savienības segto izmaksu daļu tēriņi sasniedz 1,36 miljonus eiro.

Pagājušajā nedēļā Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka sākusi kriminālprocesu par iespējamu līdzekļu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu šajos komandējumos.

Kariņš ir ievēlēts 14.Saeimā, līdz ar to politiķim tagad būtu tiesības atjaunot Saeimas deputāta mandātu, ja viņš tā izlemtu.

Pirms ārlietu ministra amata ieņemšanas Kariņš Ministru prezidenta amatā vadīja divas valdības pēc kārtas. Iepriekšējā 13.Saeimā politiķis pēc apstiprināšanas premjera amatā nostrādāja visu parlamenta sasaukuma laiku.

Savukārt Kariņa otrā valdība 14.Saeimā nostrādāja nepilnu gadu, viņam atkāpjoties no amata pēc neizdošanās izveidot plašāku koalīciju.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka politiķis bijis "Vienotības" priekšteces - partijas "Jaunais laiks" - dibinātājs. Kariņš savulaik ieņēmis Saeimas deputāta, ekonomikas ministra un Eiropas Parlamenta (EP) deputāta amatu.

Politiķis pašlaik no "Jaunās vienotības" saraksta kandidē jūnija sākumā gaidāmajās EP vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka Ģenerālprokuratūra kriminālprocesu saistībā ar privātajiem avioreisiem nodevusi izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Ģenerālprokuratūra neapstrīd, ka valsts augstāko amatpersonu pienākumu izpildes gaitā var rasties situācijas, kad komandējuma nodrošināšanā nepieciešams izmantot gaisa transporta līgumreisu pakalpojumus. Reizē secināts, ka pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums.