Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Ilze Aizsilniece: Glāze vīna pie katrām vakariņām nav normāli

© Freepik

"Ja cilvēks nedēļā lieto vairāk par puspudeli vīna, tad ir jādomā par alkoholu kā kaitīgu faktoru," TV24 raidījumā "Nedēļa. Post Scriptum" stāsta Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsliniece.

Atsaucoties uz alkoholisma problēmu sabiedrībā, raidījuma vadītāja Anita Daukšte Ilzei Aizsliniecei vaicā par gadījumiem, ar kuriem viņa sastopas ģimenes ārsta praksē.
"Nāk uz praksi arī tādi cilvēki, kuri saprot, ka alkohola viņu dzīvē ir par daudz. Pastāv uzskats, ka, ja cilvēks lieto vairāk kā divas ar pusi glāzes vīna nedēļā, tad cilvēku jau var pieskaitīt alkoholisma kategorijā," stāsta Aizsliniece.
Ārste pastāsta, ka būtiska ir arī alkohola lietošanas kultūra, kad glāze vīna pie vakariņām ir pieņemama, tā nav, tas nav normāli. Valstiski alkoholisma problēmas būtu risināmas, ja tiktu piešķirti vairāk līdzekļu atkarības ārstēšanai, ja cilvēki paši to vēlas.
"Man ir satraukums arī par citu rekreācijas vielu lietošanu jauniešu sabiedrībā. Tas ir LSD, marihuāna, citas vielas. Par alkoholu tik ļoti nemaz nesatrauktos. Cilvēki grib lietot vielas, lai aizmuktu no realitātes. Jautājums - kādēļ tā ir? Kā veidot realitāti tādu, no kuras negribas aizmukt?" saka ārste Ilze Aizsliniece.