Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

LMA anonīmo aptauju par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību līdz šim aizpildījuši 158 studenti

© Kaspars Krafts / F64

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) anonīmo aptauju par iespējamiem pārkāpumiem attiecībās starp pasniedzējiem un studējošajiem līdz šim aizpildījuši 158 studenti, aģentūra LETA noskaidroja LMA.

Augstskola pagaidām neatklāj, cik pasniedzēju pieminēti studentu sniegtajās atbildēs.

Aptauju plānots noslēgt nākamās nedēļas beigās. Pēc tam LMA Senāts izvērtēs saņemto informāciju.

Līdz šim LMA saņēmusi iesniegumus par divu pasniedzēju nevēlamu uzvedību. Ar vienu pārtrauktas darba attiecības, bet otras personas iesaiste neētiskās attiecībās ar studējošajiem šobrīd tiek izvērtēta atbilstoši Darba likumā noteiktai kārtībai.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Kopš raidījumā atklātā par iespējamu seksuālu uzmākšanos JVLMA cilvēki sociālajos tīklos dalās ar dažādām pieredzēm. Izskanējušas sūdzības arī par Latvijas Mākslas akadēmijas docenta Andreja Ameļkoviča iespējamu uzmākšanos studentēm.

Vairums Latvijas augstskolu aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka tās nav saņēmušas informāciju par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību, tostarp seksuālu uzmākšanos studentiem.

Nedz oficiālu, nedz neoficiālu informāciju par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem nav saņēmusi Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Vidzemes Augstskola, Daugavpils Universitāte, Ventspils augstskola.

No aptaujātajām augstskolām tikai Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) atklāja, ka pārtrauktas darba attiecības ar viesdocētāju, kas arī pēc sākotnējām studējošo sūdzībām nodarbībās turpinājis izteikt seksistiska rakstura piezīmes. Citus ziņojumus par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos vai vardarbības izpausmēm nedz LKA vadība, nedz Ētikas komisija nav saņēmusi.

Arī vairāku Latvijas augstskolu studējošo pašpārvaldes iepriekš aģentūrai LETA apliecināja, ka nav saņēmušas ziņas no studentiem par pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem.