Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

FNA: krāpnieki arvien biežāk par mērķi izvēlas tieši uzņēmumus

© Unsplash

Finanšu nozares asociācija (FNA) sadarbībā ar "Cert.lv" un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) pirmdien, 29.aprīlī, rīkos apmācības par digitālo drošību un to, kā izvairīties no finanšu krāpniecības riskiem, aģentūru LETA informēja FNA pārstāvji.

Apmācības "Kā pasargāt uzņēmumu no krāpniekiem?" notiks no plkst.11 līdz 14 biznesa centrā "Verde".

FNA norāda, ka finanšu krāpniecība šobrīd ir problēma visās attīstītajās valstīs, un Latvija šajā ziņā nav unikālā situācijā. Var pat uzskatīt, ka krāpšanas mērogi sasnieguši krīzes līmeni, kam nav vienpusēja risinājuma. Bankas nepārtraukti investē drošības sistēmu uzlabošanā, kas palīdz novērst dažādus krāpšanas mēģinājumus, taču ar to ir nepietiekami - vajadzīga arī iedzīvotāju un uzņēmēju iesaiste, lai nodrošinātos pret dažādiem finanšu krāpniecības riskiem.

Statistika rāda, ka krāpnieki arvien biežāk par mērķi izvēlas tieši uzņēmumus, skaidro FNA pārstāvji. Lielākā daļa, proti, 60% no kiberuzbrukumiem, ir vērsti tieši pret maziem vai vidējiem uzņēmumiem, liecina "Cyber Readiness Institute" apkopotie dati. Visbiežāk noziedznieki zvana uzņēmumu grāmatvežiem, finanšu direktoriem, nereti arī uzņēmuma vadībai un, izmantojot dažādas manipulatīvas metodes, tiek izkrāpti uzņēmumu finanšu līdzekļi.

Izprotot dažādos krāpniecības veidus, ir iespēja veiksmīgāk pasargāt sevi un savu uzņēmumu, uzsver FNA pārstāvji. Apmācībās eksperti stāstīs, kādi ir biežākie finanšu krāpšanas veidi, kā uzņēmums var pasargā savu naudu no krāpniekiem, kā rīkoties, saskaroties ar krāpšanas mēģinājumu.

Pasākuma dalībniekiem būs iespēja piedalīties praktiskā "Cert.lv" kiberincidenta izmeklēšanas izspēlē. Uzņēmēji varēs iejusties kiberdetektīvu lomā un interaktīvā veidā pētīt un analizēt kiberuzbrukuma gaitu starptautiskā uzņēmumā. Viens no izspēles centrālajiem uzdevumiem būs noskaidrot vainīgo, kurš ir atbildīgs par uzbrukumu, kā arī pārrunāt tā sekas. Lai piedalītos izspēlē, dalībniekiem nav nepieciešamas tehniskās zināšanas. Izspēle ir noderīga gan biroja darbiniekiem, gan uzņēmumu vadītājiem, lai gūtu labāku priekšstatu par kiberuzbrukumu gaitu uzņēmumā un potenciālajiem scenārijiem.