Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Nacionālajai Apvienībai vairāki jautājumi par dronu piegādēm Ukrainai

© Dmitrijs Suļžics / F64

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) ir vērsusies pie aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) ar jautājumu, vai Ukrainai nogādāti Ķīnā ražoti droni, kas iepirkti Latvijā.

Opozīcijas deputāti norāda, ka pērn vizītes laikā Ukrainā Sprūds paziņojis par dronu koalīcijas vadību un pēc četriem mēnešiem sekoja vēstījums par to, Latvija nosūtīs pirmos dronus. Tāpat aizsardzības ministrs esot solījis iesaistīt vietējo dronu ražotājus piegādēm Ukrainā.

NA atzīmē, ka pagājušajā nedēļā Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē tika sniegta informācija, ka nesen Latvija uz Ukrainu ir nosūtījusi pirmo dronu sūtījumu.

Parlamentārieši interesējas, cik dronu ir nosūtīti Ukrainai, un kāda daļa no tiem ir Latvijā ražoti. NA lūdz skaidrot, vai atbilst patiesībai informācija, ka Ukrainai nogādāti Ķīnā ražoti droni, kas iepirkti Latvijas veikalos, jo vēl nav notikusi vienošanās ar Latvijas uzņēmējiem par dronu piegādēm Ukrainai.

Tāpat opozīcijas deputāti vaicā, kādā procedūrā ir iegādāti Ukrainai nosūtītie droni, kas ir to piegādātāji un kāda bijusi iepirkuma procedūra.

NA vēlas zināt, vai Aizsardzības ministrija vietējiem dronu ražotājiem, kas varētu pretendēt uz dronu ražošanu Ukrainas vajadzībām, ir pieprasījusi licences darbam ar militārajām precēm, neraugoties uz to, ka droniem nav militāru preču statusa.