Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Studentu protesta gājienā aizturētais Leimanis gaida tiesu

© Inga Nestere, nra.lv

Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) Studentu asociācijas prezidentam Armandam Leimanim, kuru policija aizturēja Latvijas mākslas augstskolu protesta akcijā "Pastaiga 2012", noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par divu administratīvā likuma pantu pārkāpšanu un jāgaida pirmā tiesas sēde.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Leimanis, protokols noformēts par nepakļaušanos policijas prasībām un gājiena norises traucēšanu. Viņam patlaban jāgaida tiesa, kurā lems par soda mēru, taču Leimanis vēl nav informēts, kad būs pirmā tiesas sēde.

Leimanis plāno sev nelabvēlīgu tiesas lēmumu pārsūdzēt. "Katrā ziņā traktējumu "par nepakļaušanos prasībām", es domāju, noteikti izdosies apstrīdēt. Tur ir jautājums, vai tiešām notika gājiena traucēšana, vai arī tā bija iespēja paust citu viedokli, vai gājiena organizatoram ir tiesības prasīt novākt plakātu tikai tāpēc, ka viņam nepatīk tā saturs, nevis tāpēc, ka tas traucētu gājiena norisi," teica Leimanis, "katrā ziņā es noteikti iešu uz tiesu un cīnīšos."

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par ļaunprātīgu nepakļaušanos policista likumīgam rīkojumam vai prasībai var piemērot naudas sodu līdz 200 latiem vai administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm. Savukārt par sapulču, gājienu un piketu, kā arī publisko izklaides un svētku pasākumu noteiktās organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu var izteikt brīdinājumu, uzlikt naudas sodu fiziskai personai līdz 250 latiem vai piemērot administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

Kā ziņots, Leimanis tika aizturēts mākslas augstskolu protesta gājiena laikā, kurā vēlējās nest ar rīkotājiem nesaskaņotu plakātu ar uzrakstu "Valsts apmaksātu šmigu, rautu un mūzu".

RJA Studentu asociācijas prezidents ir viens no izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa reformu atbalstītājiem. Kad Latvijas Studentu apvienība pirmo reizi paziņoja par Ķīļa demisijas prasību, asociācija no tās izstājās.