Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Lubānieši apņēmības pilni saglabāt vidusskolu

VIDUSSKOLĒNI BŪS. Skolas direktore Iveta Peilāne cer, ka 10. līdz 12. klasēs kopumā būs vismaz 32 skolēni, kas ir nozares ministrijas noteiktais minimālais slieksnis lauku vidusskolām © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Lubānas vidusskola ir neliela lauku skola, kur demogrāfiskās līknes lejupslīde visvairāk skārusi vidusskolas posmu. Tajā kopumā mācās vien 22 skolēni, un šogad 12. klases nav. Tomēr pašvaldība, par spīti nozares ministrijas vēlmei redzēt vidusskolas lielajās pilsētās, ir apņēmības pilna pēc iespējas ilgāk saglabāt vidusskolu. Viens no argumentiem – uz tuvākajām izglītības iestādēm skolēniem būtu jāmēro ceļš no 30 līdz 50 kilometriem.

Novadā bez Lubānas vidusskolas ir vēl Meirānu Kalpaka pamatskola, kurā mācās 45 bērni. Vaicāta, vai Lubānas novads ir gatavs Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) piedāvāt savu skolu tīkla redzējumu, izglītības darba speciāliste Dace Mežsarga atzīst, ka «tādas runas, ka kāda no skolām būtu jāreorganizē, pašvaldībā nav bijis». Novads, cik iespējams ilgāk, mēģinās saglabāt abas šīs izglītības iestādes. Taču, ja IZM stipri spiedīs ar koeficientiem lauku skolām, tad, visticamāk, novads būs spiests izdarīt sāpīgus griezienus.

Bērnu skaits pēdējo piecu gadu laikā strauji sarucis - no 240 līdz 172. Patlaban var tikai ar nostalģiju atcerēties, cik daudz bija jauno lubāniešu pagājušā gadsimta 70. gados - veseli pieci simti! Vēl šīs tūkstošgades sākumā bija 300, nopūšas Lubānas vidusskolas direktore Iveta Peilāne. Šobrīd vislielākā bedre jūtama vidusskolas posmā: pirms trim gadiem devīto klasi beidza vien 12 skolēnu: teju puse aizgājusi uz Madonas Valsts ģimnāziju, vēl pāris uz profesionāli tehniskajām skolām, un ar atlikušajiem bijis par maz, lai atvērtu 10. klasi. Nākamais gads bijis tikpat trūcīgs ar bērniem, taču nolēmuši izveidot klasi ar septiņiem audzēkņiem, stāsta skolas direktore. Par laimi, šogad desmito ir 15, jo pēc pamatskolas beigšanas teju visi palikuši šeit. Aizgājuši tikai tie, kas vēlējušies apgūt amata prasmes. I. Peilāne cer, ka arī no šā gada 20 devītajiem lielākā daļa turpinās mācības savā skolā. Viņa rēķina, ka tādā gadījumā iznāks IZM noteiktais minimums vidusskolas posmam - 32 skolēni.

Ja nekas netikšot mainīts, tad skola varēs dzīvot. Ja tomēr valsts politika būs tāda, ka vidusskolas tiks koncentrētas tikai lielākajās pilsētās, tad lubāniešiem nāksies mērot gana garu ceļa gabalu, lai nokļūtu Madonā, kas ir 40 kilometru attālumā, aptuveni tikpat tālu, tikai pa sliktu zemes ceļu, turklāt bez sabiedriskā transporta, - ir Gulbene, Balvi un Varakļāni. Cesvaine ir nedaudz tuvāk, taču arī uz turieni ved grants ceļš un neiet autobuss. Tā ka attālums, ko noteikusi IZM kā minimālo - 25 kilometri -, Lubānai neiznāk ne uz vienu citu tuvāko vidusskolu, norāda I. Peilāne.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tikko skolā noslēgusies akreditācija, un tās rezultāti būs zināmi vien maija vidū, taču nesen veiktā aptauja liecinot, ka 80% vecāku ir apmierināti ar šeit nodrošināto izglītības kvalitāti. Draudzīgā aicinājuma reitingā vidusskola ir 141. vietā, bet jāņem vērā, ka Lubāna vērtēta vienā grupā ar visu pilsētu skolām. Savukārt centralizēto eksāmenu rezultātu vērtējumā Lubānas novads IZM publiskotajā kartē ir gaiši zilā krāsā, proti, pārbaudījumu indekss sasniedz 40-50%.

No mērķdotācijām pedagogiem šobrīd «algas pietiek», tomēr pilna slodze ir tikai dažiem, bet pārējiem «pilna nekā nesanāk» (kopumā uz Lubānas fona pedagogi par algām sūdzēties nevarot). Arī direktora vietniekiem likme neiznāk, līdz ar to pašvaldība vēl piemaksājot. Tāpat par metodisko komisiju vadīšanu un interešu izglītību. Skolā varot piedāvāt 30 dažādu pulciņu, un te ir pat pieci deju kolektīvi. Ne velti Lubānas novads ir 1. vietā valstī koru, deju kolektīvu un orķestru daudzuma ziņā, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, akcentē I. Peilāne.

Runājot par skolotājiem, direktores balsī ieskanas bažas: lai gan skolotāji ir visiem mācību priekšmetiem, tomēr, ja kāds no vidusskolēniem izvēlēsies tādus kā politika, tiesības, filozofija, tad pasniedzēju piedāvāt nevar. Skolotāja, kas to mācījusi, aizgājusi pensijā. Jā, nemierīgu darot arī vidējais pedagogu vecums, kas Lubānā ir 50 gadu. Pērn atnākusi tikai viena jaunā skolotāja, kas māca vizuālo mākslu. Un arī tikai tāpēc, ka dzīvo šeit un ir mazs bērniņš. Bet, ja būtu uz tām sešām stundām jābrauc, diez vai entuziasti atrastos.