Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Visvairāk vidusskolēnu izvēlējušies kārtot monitoringa darbu bioloģijā, vismazāk - ķīmijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Visvairāk vidusskolēnu pieteikušies kārtot monitoringa darbu bioloģijā, bet vismazāk ķīmijā, liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) apkopotie dati.

Monitoringa darbu bioloģijā pieteikušies kārtot 5289 skolēni, bet ķīmijā - 1556. Monitoringa darbu dabaszinībās kārtos 2700 skolēni, savukārt fizikā - 2646 skolēni.

Šajā mācību gadā pirmo reizi vidusskolā norisināsies monitoringa darbi STEM mācību priekšmetos. Tos ieviesa, lai izveidotu eksāmena saturu, ko vidusskolu beidzēji no 2025./2026.mācību gada kārtos kā obligāto centralizēto eksāmenu.

Vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) virzīs apstiprināšanai valdībā grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai 12.klašu skolēniem šajā mācību gadā nebūtu obligāti jākārto monitoringa darbi fizikā, ķīmijā vai bioloģijā optimālajā apguves līmenī, kā arī dabaszinībās vispārīgajā apguves līmenī.

Skolēni, kuri šobrīd mācās 12.klasē, vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi sāka 2021./2022.mācību gadā, kad šāds darbs vēl nebija noteikts vispārējās vidējās izglītības standartā. Skolēni nav rēķinājušies ar monitoringa darba obligātumu, tāpēc viņiem dalība tajā šogad nav obligāta, aģentūrai LETA skaidroja VISC.

Arī 11.klases skolēni monitoringa darbu var nepildīt, ja plānots 12.klasē kārtot augstākā līmeņa eksāmenu bioloģijā, ķīmijā vai fizikā.

IZM paziņojums sekojis pēc tam, kad vairāku skolu vecāko klašu skolēni pauduši kritiku, ka valsts līdz šim, lai arī ir solījusi, tā arī nav pieņēmusi regulējumu monitoringa darbu atcelšanai, tikmēr pārbaudes darbu sesija strauji tuvojas.

Uz skolēniem, kas kārtos monitoringa darbu, neattieksies prasība par valsts pārbaudes darba minimālo kopvērtējumu 15%. Monitoringa darba rezultāts arī neietekmēs skolēnu mācību sasnieguma rezultātu.

IZM prognozē, ka nepieciešamie grozījumi tiks pieņemti līdz 24.aprīlim. Par to, ka monitoringa darbi 12.klašu skolēniem nebūs obligāti, izglītības pārvaldes oficiāli tika informētas janvārī.

Monitoringa darbi fizikā, ķīmijā un bioloģijā gaidāmi 24.aprīlī, dabaszinībās - 30.aprīlī, bet papildtermiņā - 8.maijā.