Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sāk kriminālprocesu par Lielbritānijas karavīra uzbrukumu Rīgā

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu par Lielbritānijas karavīra uzbrukumu kādas ēstuves klientam Rīgas centrā, taču prognozējams, ka brita atzīšana par aizdomās turēto prasīs vairākus mēnešus.

Iepriekš policija par incidentu sāka administratīvo lietu, taču, izvērtējot notikušā apstākļus, tika nolemts sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par tīšu vieglu miesas bojājumu, aģentūrai LETA pastāstīja VP preses pārstāve Samanta Čapkovska.

Šajā kriminālprocesā NATO dalībvalsts karavīram statuss vēl nav piemērots, jo viņš atstājis Latviju pirms kriminālprocesa sākšanas un nav ticis nopratināts. Šobrīd ir nepieciešams viņu nopratināt, taču personai, kurai kriminālprocesā nav statusa, ir tiesības Latvijas valstij pieprasīt ceļa izdevumu kompensāciju. Lai ietaupītu VP budžeta līdzekļus, kopīgi ar prokuratūru tiek vērtēta iespēja Lielbritānijas karavīru atzīt par aizdomās turēto un informēt viņu par pieņemto lēmumu pa pastu, skaidroja Čapkovska.

Tiklīdz karavīrs būs saņēmis lēmumu par atzīšanu par aizdomās turēto, viņam iestāsies kriminālprocesuālās tiesības un pienākumi. Tad pēc Latvijas uzaicinājuma uz izmeklēšanas pasākumiem viņam būs jāierodas par saviem līdzekļiem.

Čapkovska gan norādīja, ka dokumentu sagatavošana un nosūtīšana prasīs vairākus mēnešus.

Krimināllikums par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka 2016.gada novembra sākuma VP saņēma izsaukumu uz Rīgas centru par konfliktu starp diviem vīriešiem. Notikuma vietā policija konstatēja, ka 1987.gadā dzimis Lielbritānijas pilsonis nodarījis miesas bojājumus citam vīrietim.

Ņemot vērā, ka brita uzvedība bija neadekvāta un arī policijas klātbūtnē viņš uzvedās agresīvi, policija vīrieti nogādāja iecirknī. Sākotnējā informācija liecināja, ka brits ir konflikta izraisītājs.

Raidījumam "TV3 ziņas" cietušais vīrietis iepriekš skaidroja, ka, gaidot rindā ēstuvē "McDonald`s", viens no klātesošajiem britiem sagrābis viņu aiz kaklasaites un sācis runāt. Neapmierināts ar cietušā aicinājumu likt mierā, brits viņam iesitis pa seju un salauzis degunu, kā arī vēlāk konstatēts smadzeņu satricinājums. Salauztais deguns operēts.

Savukārt laikraksts "The Telegraph" iepriekš rakstīja, ka Lielbritānijas armija sākusi izmeklēšanu par incidentu, kas varētu būt bijis Krievijas plānots mēģinājums diskreditēt Latvijā nokļuvušos britu karavīrus.

Pagājušā gada decembrī Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja, ka tā Lielbritānijas vietā atvainojas vīrietim, kurš novembra sākumā cieta britu karavīra uzbrukumā.

"AM Lielbritānijas bruņoto spēku vietā atvainojas incidentā cietušajam Latvijas pilsonim. To darām arī visu to sabiedroto karavīru vārdā, kuri šeit ir uzturējušies līdz šim, cienot un ievērojot Latvijas valsts likumus, mūsu iedzīvotājus un sabiedriskās kārtības normas," aģentūrai LETA iepriekš teica AM preses pārstāvis Kaspars Galkins.

Galkins toreiz skaidroja, ka, tiklīdz AM saņēma kompetentu izmeklēšanas iestāžu informāciju par minēto notikumu, no AM puses tika paziņots un uzsvērts, ka notikušais incidents nav uzskatāms par provokāciju pret britu karavīru, kā tas tika pasniegts Lielbritānijas presē.