Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Saimniecībā, kur atrada vairākus mājlopu līķus, joprojām konstatē pārkāpumus

© Egons Ansbergs, F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Priekules novada Kalētu pagasta saimniecībā "Lankas" veicis atkārtotu dzīvnieku labturības pārbaudi un konstatējis, ka iepriekšējā pārbaudē konstatētie biodrošības pārkāpumi ir novērsti, taču fermā joprojām ir dzīvnieku turēšanas prasību pārkāpumi, informē PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece Rudīte Vārna.

Viņa sacīja, ka PVD saimniecībā pārbaudīja dzīvnieku novietnes atbilstību labturības prasībām, dzīvnieku fizioloģisko stāvokli, tostarp - vai novietnē ir slimi dzīvnieki, vai tiem tiek sniegta veterinārmedicīniskā palīdzība. Tāpat PVD pārliecinājās, vai novietnē ir barības krājumi un dzīvniekiem pieejams dzeramais ūdens, vai sagādāti pakaiši.

PVD konstatējis, ka "Lankas" īpašnieks ir centies novērst iepriekšējā pārbaudē konstatētos pārkāpumus, liellopiem sagādājot barību, kā arī veicot tīrīšanu. Nepietiekami, bet ir pakaisīti arī liellopu aizgaldi. Tāpat astoņi ļoti veci liellopi nogādāti kautuvē. Novērsti arī iepriekšējā pārbaudē konstatētie biodrošības pārkāpumi.

Tomēr arī atkārtotajā pārbaudē PVD konstatēja dzīvnieku turēšanas prasību pārkāpumus - āra nojumē bija pieci liellopi, kuri līdz lecamajai locītavai bija iestiguši mēslu/dubļu slānī, dzīvniekiem nebija iespēja apgulties sausā vietā. Liellopiem, kas tiek turēti trijos āra aplokos, nebija pieejams dzeramais ūdens, dzīvnieki dzēra no lielām lāmām. Neapgaismotā noliktavas telpā, kurā tiek glabāta tehnika un sadzīves lietas, ievietoti pieci dažāda vecuma liellopi. Diviem liellopiem bija nepieciešama veterinārmedicīniskā palīdzība. Konstatētas arī divas slimas cūkas, kuras uzdots nekavējoties likvidēt.

Vārna ari atzina, ka PVD saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti izslēdz iespēju, ka saimniecībā iepriekš atrastās beigtās cūkas būtu nobeigušās Āfrikas cūku mēra dēļ. Dzīvnieku līķi bija jau sadalīšanās stadijā, tādēļ precīzu to nāves cēloni nav iespējams noteikt. "Ņemot vērā to, ka ganāmpulkā liela daļa dzīvnieku ir sasnieguši pieklājīgu vecumu, tiklab tie varēja nobeigties vecuma, cik arī nepietiekamas barības un veselības stāvokļa dēļ," viņa sacīja.

Tāpat PVD konstatēja, ka novietnes teritorija bija pilna ar kūtsmēslu krāvumiem un tās ceļš bija klāts ar vircu, par ko PVD informēs Valsts vides dienestu. Saimniecība neuzskaita arī slimos un kritušos dzīvniekus, kā arī iegādātās barības izlietojumu.

Lietas kontekstā ir sākts administratīvā pārkāpuma process, nosakot termiņu neatbilstību novēršanai. Ja neatbilstības noteiktajā termiņā netiks novērstas, PVD lems par piemērojamo sodu - vai nu dzīvnieku izņemšanu, vai arī piemēros piespiedu soda naudu 50 līdz 10 000 eiro apmērā. Saimniecības īpašniekam būs jāmaksā noteiktais naudas sods tik ilgi, kamēr neatbilstības būs novērstas. Ja administratīvās lietas ietvaros tiek izņemti dzīvnieki, tiem ir jāatrod pagaidu novietne, kur dzīvniekus izmitināt, bet slimie un vecie dzīvnieki nonāk kautuvē. PVD nākamās nedēļas sākumā plāno veikt atkārtotu pārbaudi saimniecībā un pēc tās lems par tālāko rīcību.

Jau ziņots, ka PVD iepriekš saimniecībā "Lankas" konstatēja gan dzīvnieku labturības prasību pārkāpumus, gan klaju biodrošības pasākumu neievērošanu, gan arī pārkāpumus dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu apritē, proti, saimniecībā tika konstatēti astoņi cūku un divi liellopu līķi sadalīšanās stadijā, kas nav laikus no saimniecības aizvākti.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Zviedrijas pilsonim Begtam Andresam Tordam Bengtsonam piederošā SIA "Bengtsson Latvia" saimniecība "Lankas ferma" reģistrēta 2006.gadā. Tās pamatkapitās ir 2846 eiro.

Saimniecības apgrozījums 2015.gadā bija 5217 eiro salīdzinājumā ar 10 618 eiro iepriekšējā gadā, bet peļņa bija 684 eiro salīdzinājumā ar 415 eiro 2015.gadā. Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.