Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

SOLI PA SOLIM: Kā tapa satelīts "Venta-1"

© Ventspils Augstskola

3.lapa

Pēc vairāku gadu ilgušiem Brēmenes partneru starta iespēju meklējumiem (sarunas ar ASV, Eiropas, Krievijas, Indijas kosmosa pakalpojumu sniedzējiem) tie vainagojās ar panākumiem 2015. gada janvārī, kad ar projekta vadītāja Induļa Kalniņa iniciatīvu līgumā par Itāļu satelīta Max Valier ievadīšanu orbītā ar Indijas nesējraķeti PSLV tika iekļauts arī satelīts Venta-1. Tā kā I. Kalniņš piedalījās abu satelītu izstrādē, tad bija iespējams modificēt satelītu ārējo konstrukciju, lai būtu iespējams abus satelītus uz nesējraķetes novietot kā vienu moduli, tādejādi ieekonomējot finanšu resursus. Tas tika izdarīts 2015. gada laikā un 2016. gada pavasarī Venta-1 bija gatava pirmsstarta pārbaudēm, kuras tika veiktas Minhenē vienā no Maksa Planka institūtiem un bija sekmīgas. Pēc modifikācijas satelīts Venta-1 bija kļuvis vieglāks (~5 kg), jo tajā vairs nebija Zviedrijas AAC Microtec moduļu, satelītam bija izmainīts saules paneļu izvietojums, palielinot tā kopējo laukumu salīdzinājumā ar sākotnējo versiju, vienas fotokameras vietā iebūvētas sešas, telpisku attēlu iegūšanai, bet saglabātas sākotnēji paredzētās funkcijas ar AIS signālu uztveršanu kā galveno eksperimentu.

Satelīts Venta-1 bija gatavs startam ar Indijas nesējraķeti PSLV -C34 2016. gada jūnijā. Tomēr neilgi pirms starta tika paziņots, ka Venta-1 un Max Valier satelītu nogādāšana orbītā atlikta, jo bija pabeigtas visu ar šo raķeti 22 palaižamo pavadoņu pēcatdalīšanās kolīziju un sadursmju analīzes un secināts, ka Venta-1 un Max Valier satelītiem būtu pārāk liels risks sadurties ar citiem kosmiskajiem aparātiem. 2016. gada beigās tika saņemta informācija, ka satelīti Max Valier un Venta-1 ir iekļauti nesējraķetes PSLV-C38 starta sastāvā. PSLV-C38 starts notika 2017. gada 23. jūnijā, ar kuru Venta-1 tika veiksmīgi nogādāts orbītā ap Zemi.

Satelīta projektēšanas un izgatavošanas laikā VeA studentiem ir bijusi iespēja apgūt satelīttehnoloģiju pamatus, tai skaitā stažējoties Brēmenes LZU. Ir notikušas studentu un VeA pētnieku praktiskās apmācības organizētu prakšu veidā gan Brēmenē, gan Ventspilī. Par satelīttehnoloģiju pētījumu tēmu tika organizētas un studenti piedalījās vairākās vasaras skolās Vācijā, Latvijā, Igaunijā. Projekta Venta-1 laikā VeA ir izveidota radiostaciju, aprīkota Satelīttehnoloģiju laboratoriju, ir pieaugusi studējošo interese par inženierzinātnēm. Šī projekta rezultātā izveidotā infrastruktūra un iegūtās zināšanas jau tiek un arī turpmāk tiks izmantota ne tikai Venta-1 projekta vajadzībām, bet daudz plašāk - visa VeA inženierzinātņu studiju virziena atbalstam un attīstībai.