Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gulbenes novadā: Cietušajam palīdzēs, ziedojot asinis

© F64

Gulbenes novadā plašu rezonansi sabiedrībā izraisījis 3. janvāra negadījums Drabešu pagastā, kad autosadursmē dzīvību zaudēja 1947. gadā dzimusi sieviete no Gulbenes, bet 1996. gadā dzimušais gulbenietis Ilvars Sirmacis guva smagas traumas un šobrīd ārstējas Rīgā, Gaiļezera slimnīcā.

Gulbenieši ne tikai izvērtē, kāpēc notika avārija, lai mācītos no 1985. gadā dzimušās gulbenietes, automašīnas Hyundai vadītājas kļūdām, bet arī aktīvi rīkojas, vēloties palīdzēt Ilvaram. Gan radinieki, gan draugi internetā izplata aicinājumu ziedot asinis ar īpašu norādi, ka tās paredzētas tieši I. Sirmacim.

«No Gulbenes slimnīcas darbinieki piezvanīja mums uz vietējo Sarkanā Krusta komiteju un jautāja, vai varam noorganizēt Gulbenē asiņu ziedošanu smagā autoavārijā cietušajam Ilvaram. Atbildējām, ka varam un ka darīsim visu, kas ir mūsu spēkos. Sazinājāmies ar Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāli un norunājām konkrētu dienu un laiku, kad Gulbenē varēs nodot asinis,» stāsta Latvijas Sarkanā Krusta Gulbenes komitejas izpilddirektore Biruta Kozlovska. 16. janvārī pulksten 13.00 ikviens asins donors būs gaidīts Sarkanā Krusta telpās Gulbenē, Dzirnavu ielā 7a. Informācija par šo donoru dienu ir izplatīta sociālajos tīklos, kā arī ceļo no mutes mutē.

Pašlaik mazpilsētā diskutē, cik droši ir, izmantojot saziņu internetā, meklēt un sarunāt braukšanu automašīnā ar nepazīstamu autovadītāju. Tieši tā taču ir noticis šajā liktenīgajā gadījumā. Automašīnā Hyundai sēdēja savstarpēji nepazīstami novadnieki, kurus apvienoja vēlme no Rīgas nokļūt mājās. Diemžēl autovadītāja brauca pārdroši, ceļā apdzina divas smagās automašīnas un nespēja izvairīties no sadursmes ar trešo smago automašīnu. «Kas to zina, kāda īstenībā tur ir bijusi tā situācija. Gadījums ir ārkārtējs tuviniekiem. Viena pasažiere ir mirusi, bet Ilvars ir ļoti smagā stāvoklī, viņš ir zaudējis daudz asiņu. Grūti par to runāt, bet... katrā ziņā autovadītājam, kas uzņem savā automašīnā nepazīstamus cilvēkus, ir stingri jādomā, kā viņš brauc un vai ir spējīgs apdzīt divas smagās automašīnas. No šobrīd publiski izpaustās informācijas saprotams, ka nelaime ir notikusi tieši tā - neizdevās izvairīties no sadursmes ar pretimbraucošu automašīnu,» saka B. Kozlovska.

SIA Gulbenes autobuss valdes loceklis Aigars Kaparšmits saka, ka, nenoliedzami, daudz drošāk ikviens pasažieris var justies, iesēžoties maršruta autobusā, nevis automašīnā pie nepazīstama vadītāja. Tomēr A. Kaparšmits uzskata, ka cilvēki no citu kļūdām nemācās. Viņš aicina apzināties, ka sekas ir neparedzamas, kāpjot automašīnā pie neprofesionāla šofera. Šādu situāciju var salīdzināt ar tā saucamo krievu ruleti.

Gulbenietis Kārlis Kārkliņš, kurš savulaik daudzus gadus bijis Gulbenes ceļu policijas šefs, neņemas paust nosodošu viedokli par notikušo autoavāriju. «Šis nav tas gadījums, kad varētu teikt, ka ne tur iekāpa. Notika nelaime. Diemžēl... Es pats daudz braucu un spriežu ne tikai teorētiski, bet arī no prakses. Tik daudz ir bīstamu situāciju! Jebkurā brīdī kaut kas var notikt. Jautājums tikai, sakrīt vai nesakrīt tās nelaimīgās trajektorijas. Visbiežāk jau nesakrīt. Tā nav sistēma. Tā ir dzīve,» viņš prāto.