Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daļai Jelgavas iedzīvotāju draud 500 eiro liels sods par DKS noteikumu pārkāpšanu

© f64.lv, Reinis Hofmanis

Jelgavā puse pilsētas decentralizēto kanalizācijas sistēmu (DKS) īpašnieku pārkāpj noteikumus, ziņo pašvaldība.

Ministru kabineta (MK) noteikumi nosaka, ka iedzīvotājiem, kuri savā īpašumā nespēj savest kārtībā DKS, tā līdz 31.decembrim jāpieslēdz pilsētas kanalizācijas tīkliem, ja attiecīgajam nekustamajam īpašumam piegulošās ielas vai ceļa robežās ir ierīkota centralizētā kanalizācijas sistēma. Taču vairums šo procesu nav pat uzsākuši, pauž pašvaldībā.

Tāpat jau vairākus gadus atbilstoši MK noteikumiem ir spēkā prasība reģistrēt savā īpašumā esošo kanalizācijas sistēmu, ja tā nav pievienota pilsētas kanalizācijas tīkliem. Līdz septembrim to bija izdarījuši 2100 īpašnieku, taču pilsētā ir vismaz tikpat daudz vēl nereģistrētas DKS.

Personām, kas reģistrāciju nav veikušas, var piemērot sodu: fiziskām personām sods ir līdz 500 eiro, bet juridiskajām personām - līdz 1500 eiro, skaidro pašvaldībā.

Atbilstoši Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem ikvienam privātās kanalizācijas sistēmas īpašniekam vai valdītājam tā ir jāreģistrē - vai tā būtu krājtvertne, septiķis, bioloģiskā kanalizācijas sistēma, arī tualete, kas novietota mazdārziņā vai uz neapbūvēta zemesgabala.

Pirmreizēja DKS reģistrācija ir bez maksas.

Sākot lietot jaunu DKS, īpašniekam tā ir jāreģistrē mēneša laikā.

Nav jāreģistrē rūpnieciski izgatavotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas attīrītos notekūdeņus novada vidē un kuru kopējā jauda ir lielāka par pieciem kubikmetriem diennaktī.

Ja nekustamajā īpašumā tiek ekspluatētas rūpnieciski izgatavotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas attīrītos notekūdeņus novada vidē un kuru kopējā jauda ir mazāka par pieciem kubikmetriem diennaktī, tad līdz katra gada 1.aprīlim decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam pašvaldībā ir jāiesniedz dokumenta apliecinājuma kopija par pakalpojuma saņemšanu no komersanta par to, ka sistēmai ir veikta nepieciešamā apkope.

Tāpat īpašniekam jānodrošina, lai sistēma darbotos atbilstoši vides prasībām. Ja to nav iespējams izdarīt, veicot esošās sistēmas apkopi vai remontu, īpašnieka pienākums ir pieslēgt īpašumu pilsētas centrālajiem kanalizācijas tīkliem, ja tas tehniski ir iespējams, vai izbūvēt normatīvajiem aktiem atbilstošu decentralizēto kanalizācijas sistēmu. Atbilstoši MK noteikumiem, tas ir jāizdara jau līdz šā gada 31.decembrim.

SIA "Jelgavas ūdens" speciālisti pārbauda reģistrētās sistēmas un to atbilstību ekspluatācijas un uzturēšanas prasībām.

Savukārt kontroli par saistošo noteikumu izpildi un administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Jelgavas domes Administratīvā komisija.