Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Norit aktīva ūdenssaimniecības tīklu būvniecība

Kopš pagājušā gada rudens Tukuma ielās un ieliņās nepamanīti nepaliek lielie rakšanas darbi – vienlaikus strādājot 23 būvbrigādēm, tiek realizēts vairāk nekā 11,5 miljonus latu vērtais ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstības projekts.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs vēsta: «Mēs apzināmies, ka pilsētas ielas ir grūti izbraucamas un dažkārt iedzīvotāji pie savām mājām ar auto piekļūt nevar, taču, izvēloties projekta realizācijas stratēģiju, par vienu no prioritātēm izvirzījām darba tempu – jo ātrāk ar to tiksim galā, jo ātrāk pilsēta būs kārtībā. Manuprāt, labāk pieciest neērtības gada garumā, nevis rakšanas darbus izstiept uz vairākiem gadiem.»

Es Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta galvenais akcents ir likts uz centralizēto tīklu iekārtošanu privātmāju rajonos. SIA Tukuma ūdens valdes loceklis Ainārs Feldmanis atzīst: «Lai arī pagaidām cilvēkiem ir neērtības pārvietoties, lielākā daļa šo projektu gaida jau gandrīz desmit gadus. Man jau bija apnicis viņiem solīt, ka tūdaļ, tūdaļ sāksies projekta realizāciju. Iedzīvotājiem ir vēlme saņemt kvalitatīvu un pārtikā drošu dzeramo ūdeni. Arī zemes piesūcināšana ar notekūdeņiem ir jāizbeidz un jāsāk dzīvot zaļi, nepiesārņojot zemi, uz kuras paši dzīvojam. Diemžēl līdz šim tas nebija iespējams.»

Kopumā projektā paredzēts iekārtot aptuveni 50 kilometru ūdensvada un tikpat daudz kanalizācijas tīklu, kas nodrošinās centralizēto tīklu pieejamību 100% mājsaimniecību aglomerācijā. Līdz ar to Tukuma iedzīvotājiem būs iespēja izmantot ūdenssaimniecības pakalpojumus atbilstoši mūsdienu dzīves kvalitātes standartiem. Paši iedzīvotāji atzīst: «Beidzot 21. gadsimts arī mūsu rajonā.» Būvniecības procesa laikā tiek precizētas individuālo pieslēgumu atrašanās vietas. Pirms sākt rakšanas darbus, būvnieki un SIA Tukuma ūdens objektā tiekas ar iedzīvotājiem, uzklausa viņu vēlmes un veic nepieciešamos precizējumus projektā. No centralizētās sistēmas atzara, kas atrodas pie īpašuma robežas, līdz savai mājai pa sava zemes gabala robežām iedzīvotājiem komunikācijas jāiekārto par saviem līdzekļiem.

Nevar noliegt, ka tā daļa finansējuma, kas projektā jāiegulda SIA Tukuma ūdens, atstās iespaidu uz ūdenssaimniecības tarifiem, jo paņemto kredītu nāksies atmaksāt. Par cik procentiem tieši pieaugs tarifs, varēs zināt tad, kad tiks noslēgts kredīta līgums un būs zināmi kredīta noteikumi. Taču, arī pieaugot tarifiem, it īpaši jomā, kas attiecas uz notekūdeņu novadīšanu, centralizēto tīklu izmantošana ir ekonomiski izdevīgāka, jo individuālās asinizācijas bedres, ja vien tās ir izbūvētas atbilstoši vides aizsardzības prasībām, ir bieži jāizved, kas rada nopietnus izdevumus katra budžetā. Šajā gadījumā mēs pat nerunājam par ieguvumiem vides aizsardzības jomā.

Būvdarbus tīklu izbūvē veic uzņēmums Skonto būve. Notikumiem līdzi seko arī iedzīvotāji. Visbiežāk aizrādījumi attiecas uz ielu sakārtošanas darbiem pēc tranšeju aizrakšanas. Bet ziemā ielu sakārtošanas darbus nevar kvalitatīvi veikt, tāpēc tos varēs pabeigt pavasarī. Kopumā būvkompānija strādā labi un izmanto katru brīdi, kad iespējams virzīties uz priekšu. Nelielais sals būvdarbiem netraucē, un, cik atļaus laika apstākļi, tik arī strādās, kaut arī kalendārā ir rakstīts – ziema. Līdz šim brīdim jau ir ieraktas ūdensvada un kanalizācijas tīklu caurules 24 kilometru kopgarumā.

Kopumā ūdenssaimniecības tīklu izbūvi plānots pabeigt 2013. gada maijā.

Otra līguma ietvaros, kur darbus veic konsorcijs Koger un Partneri, tiek veikti darbi dzeramā ūdens sagatavošanas un padošanas kompleksos un notekūdeņu attīrīšanas iekārtās Tīle.

Veicot tīklu paplašināšanu un sistēmu savienošanu, tiks likvidētas esošās ūdens ņemšanas vietas Rūpniecības ielā, Kārklu ielā un Stacijas ielā, tādējādi Kārklu un Stacijas ielas rajoni tiks nodrošināti ar ūdeni no Ozoliņu ūdens sagatavošanas iekārtas, Rūpniecības ielas rajons – ar ūdeni no Jauntukuma ūdens sagatavošanas iekārtas.

Lai nodrošinātu nepieciešamo ūdens daudzumu sadzīves un ugunsdzēsības vajadzībām, plānota esošo ūdenstorņu Raudas un Strēlnieku ielā rekonstrukcija, Jauntukumā un Lauktehnikā jaunu ūdens rezervuāru būvniecība.

Projektā iekļauta arī esošo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcija. Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās Tīle plānots esošo notekūdeņu priekšattīrīšanas iekārtu vietā, kas ir fiziski un morāli novecojušas, uzbūvēt jaunas iekārtas, kas paredzētas smilšu un tauku atdalīšanai no notekūdeņiem.

Plānots veikt esošās dūņu atūdeņošanas centrifūgas nomaiņu uz jaudīgāku iekārtu un dūņu uzglabāšanas vietas rekonstrukciju.Šā līguma darbu termiņš ir 2012. gada novembris.