Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Bērnudārzs Pepija – vajadzīgs un gaidīts

© Ojārs Lūsis

Pirmsskolas vecums ir ļoti svarīgs posms bērna personības attīstībā, kad būtiskas ir ne vien iegūtās zināšanas un prasmes, kas noderēs turpmākajā izglītības procesā, bet arī vide, kādā bērns uzturas. Nav noslēpums, ka lielākā daļa strādājošo vecāku savas atvases izvēlas ievietot bērnudārzā, kur aizrit krietna daļa viņu dienas.

 Mazajiem tukumniekiem un viņu vecākiem nudien paveicies, jo1. februārī savas durvis vērs jauns bērnudārzs Pepija ar 136 vietām – krāsains, plašs un moderns.

Tukumā viens no svarīgākajiem pirmsskolas izglītības jautājumiem ir bērnu nodrošināšana ar vietām bērnudārzos. Pirms diviem gadiem tika atklāts pilnīgi jauns bērnudārzs Karlsons, tagad kārta Pepijai, kas nozīmē, ka ļoti īsā laika periodā novadā ir atvērti divi jauni moderni bērnudārzi.

Pepijas dibināšana kļuva iespējama, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētam projektam Tukuma pirmsskolas izglītības iestādes «Pepija» infrastruktūras attīstība. Lai arī pirmo līgumu ar būvuzņēmēju nācās lauzt, tālāka projektēšana un būvniecība noritēja sekmīgi un tās rezultāts – visnotaļ izdevies. Jaunuzceltā ēka ir pamanāma jau no krietna attāluma, jo tās fasāde nokrāsota košos toņos – īsti Pepijas stilā! Krāsainas, gaišas un plašas ir arī grupiņu telpas, aprīkotas ar jaunām mēbelēm un interesantiem rotaļu stūrīšiem. Turklāt atšķirībā no daudziem citiem bērnudārziem šajā dārziņā nav apvienota rotaļu telpa ar guļamtelpu, bet gan atsevišķa guļamistaba. «Plašums nenoliedzami ir viena no mūsu būtiskākajām priekšrocībām. Dzīvošana saspiesti bērnos nereti rada stresu. Šeit viņiem būs iespējas gan aktīvi darboties, rotaļāties un iepazīt jaunus draugus, gan mierīgi pasēdēt un atpūsties ārpus kņadas, ja radīsies tāda vēlme,» stāsta bērnudārza vadītāja Aiva Ābola. Projekta ietvaros tapis arī sporta laukums, liela un skaista skatuve, izbūvēti āra rotaļu laukumi un labiekārtota dārziņa teritorija. «Ziemas priekus bērni varēs baudīt, pat neizejot no bērnudārza teritorijas, jo ierīkoti vairāki mākslīgie kalniņi. Tāpat pagalmā sastādītas eglītes, kuras jau nākamajos Ziemassvētkos katra grupiņa varēs izrotāt,» tā A. Ābola. Lai arī pagalms ir ļoti plašs, tas ir labi pārredzams, turklāt par drošību bērnudārza teritorijā visas dienas garumā rūpējas apsardzes darbinieks.

Pepija uzņem bērnus no 1,5 gadu vecuma. «Patlaban mums plānotas praktiski visas vecuma grupas, izņemot sagatavošanas grupu. Vecāko grupu audzēkņi ir 2008. un 2009. gadā dzimušie bērni, 51 bērns no 2010. gada, un tad vismazākie – 2011. gadā dzimušie mazuļi,» informē dārziņa vadītāja.

Līdztekus jau uzskaitītajiem ieguvumiem, nevar nepieminēt vēl vienu, turklāt ļoti būtisku. Jaunajā dārziņā darbu uzsākuši 30 jauni darbinieki, kuri nebūt visi ir Tukuma novada iedzīvotāji, bet tieši Pepiju izvēlējušies par savu darbavietu. A. Ābola neslēpj atvieglojumu, ka, neraugoties uz to, ka ir mācību gada vidus, izdevies veiksmīgi atrast darbiniekus un izveidot komandu. «Mums ir paveicies ar profesionāliem un savu darbu mīlošiem pedagogiem un gādīgām auklītēm, arī tehniskajiem darbiniekiem. Jau pirmajā kopīgajā tikšanās reizē kļuva skaidrs, ka viss būs labi! Man bija prieks redzēt sev apkārt atraktīvas personības,» gandarīta ir A. Ābola.