Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Mēs esam savā vietā

© Ojārs Lūsis

Iepriekšējā gada Ziemassvētku laikā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Tukuma filiālē noritēja kārtējais izlaidums, nu jau sešpadsmit gadu darbības laikā. Augstākās izglītības diplomu saņēma 24 absolventi.

RPIVA Tukuma filiāles vadītāja Jolanta Batina atzīmē: «Strādāt ir ļoti viegli, jo filiālē valda patīkama un draudzīga gaisotne – labi sastrādājas gan studenti, gan pasniedzēji un akadēmijas vadība. Izmantojot situāciju, gribu pateikt paldies pašvaldībai un tās iestādēm, ēkas īpašniekiem, skolām, vietējiem uzņēmējiem un, protams, studentiem, kuri novērtē filiāles iespējas un izmanto tās sevis pilnveidošanai. Tas, ka cilvēki šeit atgriežas, lai iegūtu arvien jaunas zināšanas gan esošo zināšanu augstākā līmenī, gan izvēloties citu nozari, ir apliecinājums, ka mēs esam savā vietā. Mēs esam vajadzīgi Tukumam. Domājot par izglītības un zinātnes ministra ieplānotajām izmaiņām, gribu pateikt: jā, augstākās izglītība sistēmā ir nepilnības, taču izmaiņām ir jābūt ļoti pārdomātām. Augstskolu programmas un to piemērotība šodienai ir jāvērtē ļoti uzmanīgi, nepieļaujot iespēju sagraut ko ļoti vērtīgu un Latvijai nepieciešamu.»

Studenti runā

Maģistrants Romāns Rutko: «Ar RPIVA Tukuma filiāli esmu saistīts jau otro reizi – pirms vairākiem gadiem, strādājot par skolotāju, pabeidzu ekonomikas bakalaura studijas. Toreiz ieguvu sapratni, ka cilvēks spēj daudz vairāk – studējot RPIVA, iemācās uzdrīkstēties. Tagad man ir sava pasažieru pārvadājumu kompānija – tātad no darba ņēmēja esmu kļuvis par darba devēju. Patlaban noslēgumam tuvojas manas maģistra studijas – esmu ieguvis jaunu skatījumu uz savu biznesu un tā tālāko attīstību. Esmu pateicīgs, ka tuvu mājām varu apgūt sev noderīgās zināšanas arī maģistrantūras līmenī.»

Maģistrants Uģis Bērziņš: «Pirms 20 gadiem ieguvu pirmo augstāko izglītību un strādāju par 2. vidusskolas direktora vietnieku informātikas jautājumos. Jau pirms desmit gadiem uzsāku maģistra studijas, bet dažādu iemeslu dēļ tās nepabeidzu. Kad Tukumā radās iespēja iegūt maģistra grādu, izmantoju šo iespēju. Nu jau maģistra darbs tuvojas noslēgumam, un varu teikt, ka šajā laikā iegūtās zināšanas aktīvi izmantoju esošajā darbā. Augstu vērtēju pasniedzēju profesionalitāti, kuri nebaidījās iesaistīties diskusijās un ar savas dzīves praktiskajiem piemēriem ilustrēja teorijas apgūšanu.»

Maģistrante Evita Reimane: «Jau 20 gadu strādāju VSAA Tukuma nodaļā. Darbs saistās arī ar darbinieku pieņemšanu un pārkvalifikāciju, tāpēc labi zinu, kāda loma ir RPIVA Tukuma filiālei. Kad valdība pieņēma lēmumu, ka visiem ierēdņiem ir jāiegūst augstākā izglītība, RPIVA filiāli izmantoja seši mūsu nodaļas darbinieki. Ja vajadzētu braukāt uz Rīgu, iespējas iegūt augstāko izglītību būtu daudz ierobežotākas – tagad cilvēkiem vajadzēja tikai desmit minūšu, lai nokļūtu studiju vietā. Pirms 20 gadiem pabeidzu ekonomistus, tāpēc tagad varu salīdzināt pasniedzēju profesionalitāti – tā ir augstā līmenī.»

2. kursa studente Monta Kalniņa: «Studijas RPIVA Tukuma filiālē uzsāku tūlīt pēc vidusskolas beigšanas. Studējot Tukumā, varu apvienot darbu bērnudārzā un mācības augstskolā. Jau tagad darbā izmantoju mācībās iegūtās zināšanas un zināmā mērā esmu kāpusi pa karjeras kāpnēm – no auklītes esmu kļuvusi par bērnudārza grupiņas audzinātāju. Mācoties vienā grupā ar dažādu vecumu cilvēkiem, papildus teorijai uzņemu arī vecāko kolēģu pieredzi un viedokļus.»

2. kursa studente Marina Šilberga: «Mana sākotnējā izglītība ir saistīta ar medicīnu, bet, strādājot alternatīvajā pirmsskolas iestādē Ķipars, jutu nepieciešamību apgūt arī pedagoģiju. Esmu gandarīta, ka jebkuram pasniedzējam brīvi var jautāt un saņemt atbildes arī par visiem praktiskajiem jautājumiem, ar ko nākas saskarties, strādājot bērnudārzā.»

2. kursa students Kārlis Dundurs: «Patlaban strādāju Pašvaldības policijā. RPIVA studēju uzņēmējdarbību – pēc pusotra gada saņemšu 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības diplomu programmā Komercdarbības organizācija. Vismaz tagad domāju, ka mācības noteikti turpināšu, jo mācīties tuvu mājām ir ļoti vienkārši. Studijas paver iespēju ne tikai paskatīties plašāk uz pasauli un procesiem, bet arī iemāca pašdisciplīnu.»

2. kursa studente Laima Liepiņa: «RPIVA Tukumam ir ļoti vajadzīga, jo mūsdienās ir svarīga augstākā izglītība. Es negribu piekrist IZM Ķīlim, ka Latvijas izglītības sistēma ir ļoti zemā līmenī. Es zinu piemērus, kad mūsu vidusskolēni iestājas un sekmīgi mācās labākajās Eiropas augstskolās.