Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Lai ieguvēji ir visi

© Ojārs Lūsis

Tukuma novadā saimnieko pārdomāti – lai ieguvēji ir visi. «Mums ir svarīgi uzlabot un pilnveidot pilsētas infrastruktūru, sniegt kvalitatīvus sociālos pakalpojumus, nodrošināt iespēju izglītoties, radīt jaunas dzīvesvietas un atbalstīt uzņēmējus,» saka Juris Šulcs . Vairāk par aktuālo intervijā.

- Cik veiksmīgi un ražīgi Tukuma novada domē sācies 2013. gads?

– Jā, patiešām, gads ir sācies, un mēs nedrīkstam žēloties. 2012. gada nogalē saņēmām patīkamu vēsti par budžeta pārpildi astoņu procentu apmērā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa – šie līdzekļi gada beigās budžetu papildināja. Pateicoties pārdomātai saimniekošanai, spējām naudiņu atlikt, lai varētu pozitīvi uzsākt 2013. gadu un risināt prioritāros jautājumus.

Šis gads ir īpašs ar to, ka prioritāšu vajadzībām jau esam papildus izdalījuši ap 250 000 latu. Pēc budžeta apstiprināšanas skatīsimies konkrēti, kādas lietas šogad atbalstāmas, un mēģināsim līdzekļus sadalīt tagad, nevis vēlāk. To darām, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu darbus.

– Kā redzams pēc pieejamās informācijas plašsaziņas līdzekļos, prioritāšu galvgalī ir infrastruktūras un pilsētvides sakārtošana. Pamatīgu darbu esat ieguldījuši Eiropas struktūrfondu līdzekļu apguvē – ielas, ūdenssaimniecība, veloceliņu izbūve...

– Tas nav viena gada jautājums, jo, lai piesaistītu Eiropas struktūrfondu līdzekļus infrastruktūras objektiem, nepieciešami vismaz trīs četri gadi – vispirms sarunas, tad projektēšana, izbūve. Šā gada maijā noslēgsies viens no lielākajiem attīstības projektiem, kādu pilsēta jebkad redzējusi – ūdenssaimniecības projekts, kurā ieguldīti vairāk par 15 miljoniem latu. Vēlos pateikties mūsu iedzīvotājiem, kuri vairāk nekā gadu dzīvojuši visai sarežģītos apstākļos, jo tika raktas ielas, apgrūtināta piebraukšana, bet viņi saprata, ka grūtības reiz pāries un pēc gada lielākajai daļai būs iespējas pieslēgties ūdensvadam un kanalizācijai. Veiksmīgi pabeigta arī veloceliņu izbūve astoņu kilometru garumā. Liels un būtisks objekts, ko svinīgi atklāsim 1. februārī, ir jaunais bērnudārzs Pepija ar 136 vietām. Tas nozīmē, ka esam praktiski atrisinājuši rindu problēmu.

– Situācija izglītībā lielā mērā atspoguļo demogrāfiskos procesus. Vai lielais pieprasījums pēc vietām pirmsskolas izglītības iestādēs liecina, ka Tukuma novadā ir pozitīvi dzimstības rādītāji?

– 2012. gada tendence ir nedaudz pozitīva. Pēc ilgiem laikiem pērn piedzimis 301 bērns, kas ir par 30 bērniem vairāk nekā 2011. gadā, tāpat par 33 cilvēkiem samazinājies mirstības līmenis. Tie tomēr ir diezgan būtiski rādītāji. Kopējā tendence attiecībā uz aizbraucējiem gan joprojām saglabājas negatīva, tādēļ mums ļoti nopietni jādomā, ko darīt, lai situāciju uzlabotu.

Tukumā trūkst dzīvojamās platības, uz dzīvokļiem veidojas rindas, tādēļ par vienu no prioritātēm esam izvirzījuši pašvaldības dzīvojamā fonda palielināšanu. Pašvaldība ir iegādājusies nepabeigtu dzīvojamo māju, kurā iecerēti 45 dzīvokļi un 10 vienistabas dzīvokļi, ko vēlamies izmantot dienesta (internāta) dzīvokļa vajadzībām. Ja Tukumā būs pietiekami daudz dzīvesvietu, vietas bērnudārzos, izglītošanās un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas, es tiešām ticu, ka varēsim piesaistīt darbspējīgos ļaudis, kuri budžetā ienesīs nodokļus, un tas savukārt sekmēs visa novada attīstību. Nav jau noslēpums, ka tieši ar nodokļu palīdzību varam strādāt pie izglītības sistēmas pilnveidošanas un sociālās palīdzības pakalpojumu uzlabošanas.

Turpinot par aktuālajiem darbiem, otra lielā aktivitāte, ko patlaban īstenojam, ir atbalsts ģimenēm ar bērniem. Jaunajā atbalsta programmā esam ieguldījuši vairāk par 300 000 latu un vēl 100 000 plānots novirzīt dažādu aktivitāšu atbalstam, lai palīdzētu ģimenēm ar bērniem. Tās ietver bērnu ēdināšanu skolās, sabiedriskā transporta biļešu atmaksu, atbalstu privātajiem bērnudārziem un vēl citus pasākumus. Tātad kopumā šai jomai tieši esam piešķīruši ap 400 000 latu, bet lēšam, ka vēl 200–300 tūkstošu latu papildinājums nāks no budžeta pārpildē iegūtajiem līdzekļiem. Manā skatījumā tas ir ļoti svarīgi.

– Četru gadu laikā, kopš pastāv novads, esat attīstījušies ļoti dinamiski. Šogad gaidāmas pašvaldību vēlēšanas, kas, iespējams, var ieviest būtiskas korekcijas. Vai esat gatavs turpināt labi iesāktos darbus?

– Jā, ja iedzīvotāji tā izlems. Man patīk darīt darbu, kurā redzams rezultāts. Vēl viena sasaukuma laikā vajadzētu pabeigt jau iesāktos darbus un pats galvenais – veiksmīgi uzsākt jauno ES struktūrfondu plānošanas periodu. Te ir divi varanti – vai nu panākt, ka tiek atbalstītas mums būtiskas sfēras un priecāties par to, vai arī šo periodu vienkārši norakstīt.

– Kādas prioritātes esat izvirzījuši nākamajam plānošanas periodam?

– Šobrīd esam sakārtojuši virkni lielo infrastruktūras objektu, bet pietiekami daudz ir mazāka apjoma projekti. Nepieciešams siltināt lielāko daļu mācību iestāžu, jāatjauno ielas, kas cieta ūdenssaimniecības projekta īstenošanā, jārenovē Tukuma kultūras nams, jādomā par sporta laukumu izbūvi pie skolām. Risināmo jautājumu ir ļoti daudz. Katrā ziņā esam gatavi strādāt, lai darbs virzītos uz priekšu.