Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Skonto Plan LTD palielina eksporta īpatsvaru

© Ojārs Lūsis

Skonto Plan LTD šo gadu izvirzījis par lielo pārmaiņu gadu – būtiski mainīsies noieta tirgu struktūra, paredzot ap 70% no saražotā piegādāt ārvalstu pasūtītājiem.

20 gados – 5 rūpnīcas

Aizvadītā gada vasarā Skonto Plan LTD atzīmēja 20 gadu pastāvēšanas jubileju. 1992. gadā dibināts kā pirmais stikloto alumīnija būvkonstrukciju ražotājs Latvijā, uzņēmums šobrīd ir viens no lielākajiem savā nozarē valstī. Divdesmit gadu nepārtraukta attīstība ir pietiekami ilgs laiks, lai secinātu, ka uzņēmuma vadība nemitīgi ir jaunu ideju un tehnoloģiju meklējumu procesā, kā arī seko līdzi nozares attīstībai pasaulē. Uzņēmuma attīstībā ir piesaistīti dažādi ES fondi, kas ļāvis palielināt ražošanas apjomu, dažādot sortimentu un radīt jaunas darba vietas. Kopumā Skonto Plan LTD šobrīd nodarbina pāri par 200 cilvēku un plāno palielināt darbinieku skaitu šogad.

Patlaban Tukumā, kur atrodas gan uzņēmuma ražotnes, gan centrālais ofiss, Skonto Plan LTD ir apguvis trīs hektāru platību, uzbūvējot piecas dažādas specifikas rūpnīcas: alumīnija profilu rūpnīcu stiklotajām konstrukcijām, stikla pakešu izgatavošanas rūpnīcu, PVC logu un durvju rūpnīcu, metāla būvkonstrukciju rūpnīcu un nestandarta metāllokšņu izstrādājumu rūpnīcu.

Valdes locekle Ieva Līmeža skaidro: «Skonto Plan LTD piedāvātās produkcijas spektrs ir plašs. Stiklotās konstrukcijas, sākot ar liela apjoma darbiem ēkām ar daudziem logiem, durvīm un fasādēm, līdz pat individuāliem projektiem ziemas dārziem un arī tuvākās apkaimes iedzīvotāju nelieliem pasūtījumiem logu nomaiņai. Līdzīgi ir arī nestandarta metāllokšņu izstrādājumu rūpnīcā, kas specializējas produkcijas izgatavošanā pēc klienta specifiskiem pasūtījumiem nelielās partijās no nerūsējošā tērauda, kompozītmateriāliem vai cinkotā tērauda. Viens no mūsu klientiem ir Vācijas medicīnas preču piegādātājs, un viņu vajadzībām izgatavojam nerūsējošā tērauda medicīnas nozares mēbeles. Domājam, ka arī Latvijas tirgū lieti noderētu mūsu piedāvātās iespējas.»

Te ir darbs

Ieva Līmeža skaidro: «Iepriekšējos gados ap 80% no kopējās uzņēmumā saražotās produkcijas palika Latvijā un aptuveni 20% eksportējām. Līdz ar būvniecības apjomu samazinājumu un lielo konkurenci vietējā tirgū, esam pieņēmuši lēmumu aktivizēt sadarbību ar ārvalstu partneriem. Mums jau ir iestrādes Norvēģijā, Lielbritānijā, Īrijā, nedaudz arī Zviedrijā un Dānijā. Tuvākajā laikā aktīvāk sāksim strādāt jaunu klientu piesaistē arī Viduseiropā.»

Plānojot darba apjoma pieaugumu ārvalstīs, uzņēmums aicina darbā pieredzējušus darbu vadītājus, projektu vadītājus un būvkonstrukciju inženierus. Nepieciešami ir arī konstrukciju montāžnieki – šī amata pretendentiem nav obligāti nepieciešama iepriekšējā pieredze stikloto konstrukciju montāžā. Darbam ārzemēs tiek aicināti ne tikai tukumnieki vai cilvēki no tuvākās apkaimes – savu pieteikumu var sūtīt jebkurš Latvijas iedzīvotājs, kas atbilst izvirzītajām prasībām. Savukārt Tukuma ražotnē aicina darbā cilvēkus, kuri prot vai vēlas strādāt ar metāla liecamo datorvadības iekārtu, kā arī ar citām ražošanas iekārtām.

Atbilst starptautiskajiem standartiem

Vaicāta, kas ir Skonto Plan LTD veiksmes stāsta pamatā, I. Līmeža saka: «Tā ir uzņēmuma īpašnieku un komandas spēja saskatīt soli uz priekšu, nesamierināties ar sasniegto un visu izdarīt visaugstākajā kvalitātē. Mūsu pakalpojumi un produkti nav lēti – tā ir augstas klases produkcija ar atbilstošo kvalitāti un garantiju.

Tikpat svarīgs mums ir darbinieks, tāpēc rūpējamies par atbilstošas darba vides nodrošināšanu un pastāvīgi veicinām to profesionālā līmeņa celšanu, jo labākas ražošanas kvalitātes sasniegšana atkarīga no augsti kvalificētiem un motivētiem darbiniekiem, kas spēj rast kvalitatīvus risinājumus pat vissarežģītākajām konstrukcijām un apmierināt klientu pieprasījumu. Skonto Plan LTD darba apstākļi atbilst Arodveselības un darba aizsardzības sistēmas starptautiskajiem standartiem. Mums ir svarīgi, lai uzņēmuma darbība neatstātu nelabvēlīgu ietekmi uz vidi, tāpēc 2011. gadā esam sertificējuši Vides pārvaldības sistēmu atbilstoši starptautiskajam standartam.»

Ir pagājuši 20 aktīva darba un attīstības pilni gadi, kuru laikā Skonto Plan LTD no neliela ceha ir kļuvis par vadošo nozares uzņēmumu valstī ar lielu potenciālu strādāt un attīstīties vēl vismaz 20 gadus.