Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Kvalitatīva medicīniskā aprūpe

© Ojārs Lūsis

Mēdz teikt, ka veselība ir dārgākais, kas mums pieder, un par to ir labi jārūpējas.Tomēr ikviena cilvēka dzīvē var pienākt brīdis, kad jāmeklē mediķu palīdzība, un tad ir svarīgi, lai šie pakalpojumi būtu pieejami un visaugstākajā līmenī.

Tukuma daudzprofilu slimnīca šos nosacījumus spēj pildīt un sniegt sasirgušajiem kvalitatīvu medicīnisko aprūpi un ārstēšanu.

«Janvāris ir pērnā gada vērtēšanas laiks, kad, sanākot kopā, pārrunājam sasniegtos rezultātus. Esam iepriecināti, ka 2012. gads bijis veiksmīgs un savus pamatuzdevumus varējām izpildīt maksimāli labi,» saka SIA Tukuma slimnīca valdes locekle Dzintra Rabkevica. Piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda un slimnīcas dibinātāju – Kandavas, Engures, Tukuma un Jaunpils novada pašvaldības – finansējumu, pērn slimnīcas teritorijā noritēja apjomīgi būvniecības darbi, kā rezultātā tapa jauna ēka patoloģijas anatomijas nodaļas un histoloģijas laboratorijas vajadzībām. «Ieguvumi ir ļoti būtiski. Vecās telpas, kur uzglabājām mirušos, neatbilda Eiropas līmenim. Pateicoties projektam, esam uzlabojuši ne tikai mediķu darba vidi, bet arī nodrošinājuši cienīgus apstākļus aizgājējiem. Turklāt nodaļa atrodas blakus slimnīcai un kalpo kā mācību poligons mūsu mediķiem, kuri piedalās sekcijās,» stāsta Dz. Rabkevica. Savukārt jaunuzbūvētajā laboratorijā uzlabojusies onkoloģijas pirmreizējā diagnostika. «Laboratorijas vajadzībām iegādājāmies papildu aparatūru un pieņēmām darbā vēl vienu laborantu.» Augstu un būtībā unikālu novērtējumu – LATAK sertifikātu – 2012. gada aprīlī saņēma slimnīcas klīniski diagnostiskā laboratorija. Tas ir pirmais gadījums Latvijā, kad tiek akreditēta daudzprofilu slimnīcas laboratorija, tādējādi apliecinot tās kompetenci un spēju veikt no cilvēka iegūta materiāla hematoloģisko, klīnisko, koaguloģisko, imūnhematoloģisko, imūnķīmisko un klīniski bioķīmisko izmeklēšanu atbilstoši LVS EN ISO 15189:2008 standartam un piemērojamām izmeklējuma metodēm. «Ar iegūto sertifikātu patiesi lepojamies,» uzsver Dz. Rabkevica. Tas nebūtu bijis iespējams bez profesionāliem, zinošiem darbiniekiem un investīcijām laboratorijas aprīkojumā un materiālos.

Ne visi veselības un naudas trūkuma dēļ var atbraukt uz slimnīcu, tādēļ pakalpojums, kura izmantošana ik brīdi palielinās, ir pacientu aprūpe mājās. Patlaban strādā divas medicīnas māsas, kuras katru dienu izbraukā noteiktu maršrutu bijušā Tukuma rajona robežās, lai pacientiem nodrošinātu ārstniecības pakalpojumus viņu dzīvesvietā. Tāpat tiek domāts, kā pilnveidot dienas stacionāra darbu. «Ambulatorā kvota šim gadam ir pietiekami laba, un tas nozīmē, ka mūsu speciālistiem būs darba pilnas rokas. Mums ir izdevies piesaistīt jaunus speciālistus un paplašināt pakalpojumu klāstu, piemēram, ierīkojot fibrogastroskopijas kabinetu,» teic Dz. Rabkevica.

Slimnīcas vadība šogad intensīvi strādās pie uzņemšanas nodaļas rekonstrukcijas. Esošās telpas ir pārāk šauras, un tas ietekmē apkalpošanas servisu – apgrūtina mediķu darbu, arī pacienti nejūtas tik ērti, cik varētu vēlēties. Daļu remontam nepieciešamā finansējuma saistībā ar observācijas gultām nodrošinās Veselības ministrija, pārejos izdevumus segs pašvaldība un slimnīca. Dz. Rabkevica lēš, ka darbiem vajadzētu noslēgties vasarā. Rekonstrukcijas ietvaros iecerēts krietni mainīt telpu plānojumu – nojaukt vairākas mazo istabiņu starpsienas, lai šajā vietā novietotu divas novērošanas gultas. Kā liecina prakse, ja nav ārkārtas situācijas, šāds gultu skaits ir optimāls. «Esam izplānojuši, kā, neko nebūvējot klāt, panākt maksimāli labu rezultātu esošajā platībā,» ir pārliecināta Dz. Rabkevica. Pozitīvas pārmaiņas gaida arī poliklīniku – remontu veiks tajā ēkas daļā, kur notiek bērnu konsultācijas.

TUKUMA SLIMNĪCA

• Gultu skaits – 98

• Ārsti – 49

• Vidējais medicīniskais personāls – 99

• Jaunākais medicīniskais personāls – 42

• 2012. gadā slimnīcā ārstējušies 5679 pacienti