Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Ūdenssaimniecības projekts ieiet finiša taisnē

© Ojārs Lūsis

2010. gada novembrī starp Vides ministriju, Tukuma novada domi un SIA Tukuma ūdens tika parakstīts līgums par ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošanu.

Līgums ar SIA Skonto būve tika noslēgts 2011. gada 20. jūlijā, ar SIA Koger un Partneri – 2011. gada 2. martā. Kopš līguma noslēgšanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju ir izbūvēti maģistrālie ūdensvada un kanalizācijas tīkli (~98 km) un pieslēgumi (~19 km), rekonstruētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, palielināta jauda tīrā ūdens padeves sūknētavām, rekonstruēti un no jauna izbūvēti tīrā ūdens uzglabāšanas rezervuāri, kā arī veikti vairāki citi uzlabojumi ūdenssaimniecības sakārtošanā.

Maijā oficiāli noslēgs 11,5 miljonu vērto tīklu būvdarbu līgumu

«Ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūves līguma beigu termiņš ir šā gada maijs. Faktiski viss ir izdarīts – palikuši vien daži tehniski sīkumi un labiekārtošanas darbi, ko padarīs pavasarī. Otrs līgums jau ir noslēdzies 2012. gada 16. novembrī. Savukārt mums tagad ir aktīvs dokumentu sakārtošanas laiks,» vēsta SIA Tukuma ūdens direktors Ainārs Feldmanis. ES līdzfinansēto projektu dokumentācija ir sarežģīta un birokrātiska – visam ir jāsaskan līdz pēdējam ciparam un jāatbilst normatīvajiem dokumentiem, pretējā gadījumā ES fondi paredzēto finansējumu var neatmaksāt.

Jāatzīmē, ka Tukumā daļu no projekta līdzfinansējuma sedza Tukuma novada dome, kā arī galvoja kredītu SIA Tukuma ūdens līdzfinansējuma daļai. Pašvaldībai uzņemoties daļu finansējuma, šī summa netiek iekļauta tarifā. Līdz ar to tarifa kāpums ir mazāks, nekā situācijā, ja ūdenssaimniecības uzņēmums spiests ņemt lielu kredītu un tā atmaksu iekļaut pakalpojumu cenās.

Tukumnieki vēlas izmantot centralizētos tīklus

Pēc projekta pabeigšanas 99% tukumnieku būs pieejami centralizētie ūdens un kanalizācijas tīkli. Jau tagad iedzīvotāji izrāda lielu interesi par pieslēgumu veidošanu un vairāki to jau izdarījuši. A. Feldmanis ir gandarīts par tukumnieku aktivitāti. «Jo vairāk cilvēku pieslēgsies jaunajiem tīkliem, jo mazāk būs jāmaksā par ūdenssaimniecības pakalpojumiem. Līdz ar to, ka uzņēmums projekta līdzfinansēšanai ir uzņēmies kredītsaistības, kuras jāsāk kārtot nākamgad, ieplānots ir pakāpenisks pakalpojumu tarifa kāpums. Kāds un kad tas būs, šobrīd nevar pateikt, jo, kā jau teicu, daudz atkarīgs no iedzīvotāju skaita, kas izmantos centralizētos ūdenssaimniecības pakalpojumus.»

Projekta ietvaros ūdensvads un kanalizācijas sistēma ir pievadīta līdz ielas sarkanajai līnijai – tālāk pieslēgums jāiekārto māju īpašniekiem. Tie, kuri vēlējās, izveidoja pieslēgumu savām mājām vienlaikus ar maģistrāļu izbūvi. Arī patlaban daudziem māju īpašniekiem ir izsniegti tehniskie noteikumi, kas jāievēro, izveidojot pieslēgumu. Darbu veicēju var izvēlēties katrs klients pēc saviem ieskatiem – tostarp šo pakalpojumu piedāvā arī SIA Tukuma ūdens.

Vaicāts, kam pienākas vislielākais paldies par nu jau faktiski realizētā projekta gaitu, A. Feldmanis saka: «Iedzīvotājiem! Pagājušajā gadā praktiski visa pilsēta bija izrakņāta un vairākas mājas nepiebraucamas. Tukumnieki saprata, ka tas tiek darīts viņu pašu labā, un īpaši dusmīgi nebija. Esam gandarīti arī par sadarbību ar ģenerāluzņēmēju Skonto būve un apakšuzņēmēja Norma S darbu. Jāatzīmē, ka Norma S ir pieredzējis ūdenssaimniecības projektu realizētājs, jo līdzīgus projektus jau īstenojis Rīgā un Jelgavā. Tāpat arī izvēlētie būvuzraugi Lakalme un Aqua Brambis godprātīgi pildīja savas funkcijas un būvniecības procesā paviršības nepieļāva.»

Vēl tīrāks ūdens

Tas attiecināms gan uz dzeramo ūdeni, gan to, kurš no notekūdeņu attīrīšanas iekārtām nonāk atpakaļ dabā. Projekta ietvaros ir likvidētas vairākas savu laiku nokalpojušas ūdens ņemšanas vietas, bet tīkli savienoti tā, lai visi Tukuma iedzīvotāji saņemtu vienādi augstas kvalitātes dzeramo ūdeni no mūsdienīgām ūdens sagatavošanas stacijām Jauntukumā un Ozoliņos.

Pirms vairākiem gadiem uzbūvētajās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās Tīle, kurās tagad nonāks visi Tukuma notekūdeņi, ir uzlabota priekšattīrīšanas iekārta, aprīkojot to ar jaunu un mūsdienīgu smilšu un tauku attīrīšanas sistēmu. Tāpat uz jaudīgāku ir nomainīta dūņu atūdeņošanas centrifūga un rekonstruēts dūņu uzglabāšanas lauks.