Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Reģionos \ Tukums

Ziedoņa dzejoļa "Tukums" iemūžināšana uz ēkas sienas izmaksās 5692 latus

Tukuma novada domes komitejās šonedēļ skatīja lēmumprojektu februāra domes sēdei, kas paredz Imanta Ziedoņa dzejoļa "Tukums" - kā vides objekta - uzgleznošanu uz mājas sienas, paredzot tā atklāšanu 1.maijā un 2000 latu atlīdzību dzejniekam, aģentūra LETA uzzināja Tukuma novada pašvaldībā.

Kā liecina komitejās skatītā lēmumprojeka saturs, kopumā no pašvaldības 2013.gada budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots piešķirt 5692 latus pasākumam "Dzejnieka I.Ziedoņa vides objekta izveidošana un uzstādīšana Tukumā". Plānotais vides objekta atklāšanas datums ir šā gada 1.maijs.

Lēmumprojektā deputāti secinājuši, ka "Latvijas kultūras kanons izveidots kā izcilāko kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos kultūras sasniegumus. Pašsaprotami, ka dzejnieka Imanta Ziedoņa vārds ierakstīts kultūras kanonā kā viena no Latvijas garīgā mantojuma pamatvērtībām. Tikpat pašsaprotams, ka dzejnieka Imanta Ziedoņa dzīves gājuma kanonā ir ierakstīts Tukuma vārds - sakne, kas saista dzejnieku ar Tukumu, saikne, kas vienkārši pastāv".

Ar domes priekšsēdētāja Jura Šulca ("Tukuma pilsētai un novadam") rīkojumu apstiprinātajā dzejniekam Ziedonim veltītā vides objekta izveidošanas darba grupā tika izskatīts jautājums par iespējamā vides objekta izveidošanu un izvietošanu Tukuma pilsētā 2013.gadā.

Vides objektā tiktu izmantots Ziedoņa dzejolis "Tukums", uzskatot to gan par dāvanu dzejniekam no tukumniekiem viņa 80 gadu jubilejā, gan uzskatot to par dzejnieka dāvinājumu Tukumam.

Pēc māksliniecisko ideju skiču konkursa un atbilstošākās idejas izraudzīšanas turpmāk, īstenojot šo ieceri, nolemts dzejniekam atvēlēt 2000 latu par autora darba izmantošanu, noslēdzot autoratlīdzības līgumu ar Imantu Ziedoni.

Konkursā par uzvarētāju risinājums, kas piedāvā sienas gleznojumu ar Ziedoņa dzejoli "Tukums" Tukumā, Brīvības laukumā 13, un tā īstenošanas izmaksu tāme ir 3692 latu apmērā.