Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā apvienos vairākas izglītības iestādes

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā šodien atbalstīts lēmums par divu pašvaldības skolu - Rīgas Krievu vidusskolas un Rīgas Herdera vidusskolas - reorganizāciju, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Abās skolās ir salīdzinoši neliels skolēnu skaits, turklāt Rīgas Herdera vidusskola atrodas izglītības iestādei nepiemērotās telpās. Savukārt Rīgas Krievu vidusskolas ēka ir paredzēta divreiz lielākam skolēnu skaitam nekā tam, kas pašlaik tajā mācās. Tādēļ optimizācijas rezultātā uz reorganizējamo skolu bāzes Lauku ielā 9 tiks izveidota jauna skola - J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola, kas nodrošinās to izglītības programmu pēctecību, kuras līdz šim īstenoja abas skolas.

Herdera vidusskolas skolēnu vecāki pret šādu ieceri iebilduši, jo nevēlas savus bērnus sūtīt skolā Grīziņkalna apkaimē, raizējoties par kriminogēno vidi.

Pašvaldība savukārt norāda, ka nākamgad Lauku ielas 9 skolas telpu renovācijā un apkārtnes labiekārtošanā paredzēts ieguldīt aptuveni 2,5 miljonus latu, kā arī tiks revitalizēts skolas tuvumā esošais Grīziņkalna parks. Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību, apkārtnē pastiprināti patrulēs pašvaldības policija.

Tāpat šodien komitejas sēdē atbalstīta sešu bērnudārzu ar krievu un latviešu mācību valodu apvienošana, veidojot trīs pirmsskolas izglītības iestādes.

Līdz 2014.gada jūnijam Rīgas 91.pirmsskolas izglītības iestāde Sparģeļu ielā 1, kur mācības notiek latviešu valodā, tiks apvienota ar Rīgas 1.pirmsskolas izglītības iestādi Matīsa ielā 75 ar krievu mācību valodu. Reorganizācijas rezultātā tiks izveidota Rīgas Ziedoņdārza pirmsskola, par kuras direktori paredzēts iecelt Rīgas 1.pirmsskolas izglītības iestādes vadītāju Jautrīti Glaudiņu.

Bolderājā Rīgas 34.pirmsskolas izglītības iestāde ar krievu mācību valodu Stūrmaņu ielā 5/7 tiks apvienota ar Rīgas 78.pirmsskolas izglītības iestādi Gobas ielā 27, kur mācības notiek latviešu valodā, izveidojot Rīgas pirmsskolas izglītības iestādi "Saulstariņi". Par tās direktori paredzēts iecelt Ainu Ušakovu, kura abas iestādes vadījusi arī līdz šim.

Savukārt Rīgas 113.pirmsskolas izglītības iestāde Vietalvas ielā 10 tiks apvienota ar Rīgas 261.pirmsskolas izglītības iestādi Jaunrozes ielā 12. 261.bērnudārzā mācības notiek gan latviešu, gan krievu valodā, bet 113.pirmsskolas izglītības iestādē - krievu valodā. Reorganizācijas rezultātā abas iestādes turpinās darbu ar vienu nosaukumu - pirmsskolas izglītības iestāde "Jumis". Par tās direktori paredzēts iecelt līdzšinējo vadītāju Veru Kalcenauu.

Pēc reorganizācijas pirmsskolas izglītības vajadzībām tiks izmantotas visas iepriekš minētās ēkas, kā arī tiks nodrošināta līdz šim iestādēs īstenoto izglītības programmu pēctecība, vienota administratīvā un saimnieciskā darbība. Pirmsskolas izglītības iestādēs, tāpat kā līdz šim, programmas tiks īstenotas gan valsts, gan mazākumtautību valodā.

Kā secinājis Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, iestādēs, kurās tiek īstenotas izglītības programmas abās valodās, mazākumtautību bērni labāk apgūst valsts valodu un arī pedagogiem uzlabojas latviešu valodas zināšanas, jo tiek nodrošināta valodas lietošanas vide.

Galīgos lēmumus par skolu tīkla pilnveidi pieņems Rīgas dome.