Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Lietuviešu projekti", jeb mājas, kas nodrošinātas pret mūžīgo sasalumu un zemestrīci

© F64

Rīgas pilsētas pašvaldības portāls Riga.lv turpina lasītājiem stāstīt par sērijveida apbūvi. Šoreiz publicēti interesanti faktus par 464. sērijas mājām. Vai zinājāt, ka šīs mājas būvētas vairākās valstīs un dažās no tām tās ir nodrošinātas pret zemestrīcēm?

Bijušās Padomju Savienības teritorijā ir vairāk nekā trīs simti 464. sērijas ēku modifikāciju. Tās tika pielāgotas mūžīgajam sasalumam, seismiski aktīvām zonām un augsnes iegrimšanai.

Rīgā tika uzbūvēti aptuveni 50 tūkstoši 464. sērijas dzīvokļu.

Ikdienā 464. sērijas ēkas bieži sauc par “lietuviešu projektiem”, kaut gan oficiāli tipveida apbūvei tika piešķirts tikai numurs. Lietuvas teritorijā būvētajām mājām nav nekā kopīga ar analogiem, kuri sastopami Rīgā. Lai nodalītu Lietuvai raksturīgo apbūvi, “mātes” sērijai tika pievienots indekss “Li”, tātad, Lietuva.
Pie sērijas 1-464A strādāja ne tikai Rīgā, bet arī Belgorodā, Taškentā, Sibīrijā un citos reģionos. Tā rezultātā zem viena numura slēpjas plašs spektrs sākotnēji šķietami ļoti atšķirīgu māju.

Sērijas raksturīga iezīme - tie ir 5 stāvi un 3 dzīvokļi vienā kāpņu laukumā.

Rīgā pirmās 464. sērijas ēkas tika izmantotas “Āgenskalna priežu” rajona otrās kārtas veidošanai.

464.sērijas mājas tika ražotas Rīgas ēku celtniecības kombinātā līdz pat 1980. gadam. Pēc tam ražošana tika pārtraukta, lai pievērstos 119. sērijai, par kuru mēs rakstījām jau iepriekš.

464.sērijas mājām nav raksturīgas dekoratīvas keramikas flīzes vai akmens šķembas uz paneļiem, kaut gan daudz bija atkarīgs no ražotnes. Minimālisma un formas askētisma dēļ daudzās pilsētās 464. sērijas mājas sauca par mazām kastītēm.

464. sērijas mājas ir galvenās tipveida daudzdzīvokļu māju apbūves otrās paaudzes pārstāves. Salīdzinājumā ar pirmo paaudzi, ir novērojams caurstaigājamo istabu samazinājums, savukārt sanitārais mezgls ir nodalīts vannas istabā un tualetē atsevišķi.