Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

INTERESANTI: Kādas sēnes un ogas var iegādāties Rīgas Centrāltigū?

© Foto: Riga.lv

Auksta vasara ietekmē arī ražu, tostarp arī mežā. Bet noteiktas ogas un sēnes Rīgas Centrāltigū tomēr ir sastopamas. Rīga.lv žurnālists pastaigājās gar tirgus letēm un uzzināja, kādas meža veltes iespējams iegādāties pie vietējiem sēņotājiem un ogotājiem, un cik tas maksā.

Kā vēsta Rīgas pilsētas pašvaldības portāls Riga.lv, sēņu raža šogad ienākusies ļoti agri. Pirmās bekas un gailenes mežos bijušas atrodamas jau ap Jāņiem. Un tagad tirgus stendos to ir nebeidzami daudz. Gailenes iespējams iegādāties par 3-5 eiro litrā, bekas jau vairs nepiedāvā. Galu galā šīs sēnes ir nedaudz cēlākas.

Vasara jau ir vairāk nekā pusē, bet Rīgas un tās apkaimju mežos praktiski nav ne baraviku, ne apšu beku, ne bērzlapju. Bet tās, kuras ir atrodamas, kā saka sēņotāji, ir tārpainas. Bet cerams, ka īstais sēņu laiks mums vēl ir priekšā. Un baravikas parādīsies tuvāk rudenim.

Dažu nedēļu laikā mežos ir nogatavojušās zemenes. Tāpēc lielās un sulīgās ogas vēl aizvien ir pārdošanā. Pārdevēji saka, ka ogu laiks jau tuvojas beigām. Tāpēc cena ir diezgan augsta - 8-10 eiro litrā.

Melnās meža karalienes - mellenes - ražas virsotne parasti ir jūlija beigās - augustā. Ogas piedāvājumā parādās pakāpeniski, bet, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, to nav daudz. Ogu cena tirgū - 7-10 eiro par litru.

Taču lielākā piedāvājumā ir retās dzintara krāsas lācenes. Saldskābās ogas starp pircējiem ir populāras to ārstniecisko īpašību dēļ. Ogas tiek uzskatītas par spēcīgu antioksidantu, kas nostiprina imunitāti, runā, ka tās satur vielas, kas aizsargā pret vēzi un priekšlaicīgu novecošanos. Tās var ēst svaigā veidā.

Centrāltirgū ir iespējams iegādāties arī zemes taukus. Tā ir visātrāk augošā sēne pasaulē un tāpēc tā atrodas Ginesa rekordu grāmatā. Sēnes ir ēdamas un Francijā tās izmanto svaigā veidā, kā redīsus. Bet latvieši nav francūži un visbiežāk izmanto zemes taukus kā tautas medicīnas līdzekli. Bet jebkurā gadījumā, pirms lietot uzturā šādu sēni, lai cik dziednieciska tā arī nebūtu, labāk konsultējieties ar ārstu.