Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domnieks Vilnis Ķirsis taisa troksni par neko

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nav pat zināms, vai Rīgā īstenos projektu ar garu un, kā Eiropas līdzfinansētos projektos ierasts, visai samežģītu nosaukumu, lai uzreiz spētu saprast tā saturu, bet Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis ir sacēlis brēku par vienu šī projekta pieteikuma sastāvdaļu – viedo autostāvvietu sistēmas izveidi un kopējo plānoto projekta budžetu, kas ir vairāk nekā astoņi miljoni eiro.

Lielāko daļu līdzekļu iespējams iegūt no Eiropas Savienības (ES) fondiem. Vakar Eiropas Komisijā ir iesniegts projekta pieteikums, kas apliecina tikai Rīgas gatavību iesaistīties projektā. Tāda ir kārtība, lai būtu iespējams saņemt Eiropas fondu līdzfinansējumu. Tikai pēc aptuveni astoņiem mēnešiem kļūs zināms, vai to īstenos.

Rīga izteikusi vēlmi piedalīties ES vides un klimata pasākumu programmas LIFE finansētajā projektā Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai. Mērķis ir vides kvalitātes uzlabošana, bet veidi, kā to panākt šī projekta ietvaros - vairāki. Tajā skaitā mobilās aplikācijas izveide, kas autovadītājiem ļautu atrast tuvāko brīvo stāvvietu. Lai ietaupītu elektroenerģiju, pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma projekta ietvaros plāno mainīt gaismekļus uz energoefektīvākiem, kas spēj regulēt apgaismes līmeni, kā arī gaismekļiem pievienotās videoierīces analizēs transporta plūsmu pilsētā, autostāvvietu noslodzi, CO2 izmešu daudzumu un jau minēto mobilās aplikācijas izveidi. Izmaksās iekļauta arī datu glabāšana mākonī, darbinieku atalgojums un citas pozīcijas, un aplikācijas izveide ir tikai neliela sadaļa, skaidroja pašvaldības uzņēmumā Rīgas satiksme, kas ir projekta virzītājs.

Rīgas domes elektroniskajā portfelī ir Rīgas gaismas sagatavotā informācija par piedalīšanos projektā, kurā pārsvarā tiešām runāts tikai par vienu aspektu - viedās autostāvvietu sistēmas izveidi. Lai samazinātu gan gaisa piesārņojumu, gan risinātu autostāvvietu meklēšanu pilsētas centrā, kad mašīnas braukā, meklējot brīvu vietu, ir plānots izveidot mobilo aplikāciju, kas ļaus atrast tuvāko brīvo stāvvietu vai redzēt, cik ilgā laikā un kur vieta atbrīvosies. Lai Rīgas gaisma varētu piedalīties šajā projektā, tai nepieciešami 76 470 eiro, par piešķiršanu vai atteikumu piešķirt jālemj pašvaldības deputātiem. Rīgas domes Satiksmes un transporta komiteja atbalstīja Rīgas gaismas dalību minētajā projektā, taču sasauktajā komitejas ārkārtas sēdē V. Ķirsis interesējās, vai aplikācija būs bezmaksas un cik lielas būs tās uzturēšanas izmaksas gadā, kā arī aicināja šā jautājuma izskatīšanu atlikt. Taču pašvaldības aģentūrai līdz 7. septembrim bija nepieciešams apliecinājums, ka komiteja atbalsta tās dalību projektā, tāpēc šā jautājuma izskatīšanu neatlika. Opozīcijas deputāti bija mazākumā un nepanāca projekta sabremzēšanu.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks pēc tam izteica savu viedokli - domes opozīcija apzināti cenšas traucēt ES līdzekļu apguvi pilsētas attīstībai būtiskos projektos. Projekta pieteikuma sagatavošanu ir akceptējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Ja Eiropas Komisija šā projekta īstenošanu atbalstīs, tad projektu izstrādās detalizēti un vēlreiz skatīs Rīgas domē.

***

PROJEKTA PLĀNOTĀS IZMAKSAS

• Kopējais projekta budžets plānots 8 682 045 eiro. To veidos Eiropas Savienības vides un klimata pasākumu programmas LIFE līdzekļi 5 209 227 eiro apmērā, valsts budžeta finansējums 2 483 364 eiro apmērā un projekta partneru līdzekļi 989 454 eiro apmērā.

• Plānotais projekta sākšanas datums - 2018. gada septembris, projekta pabeigšanas datums - 2023. gada septembris.

• Pašvaldības aģentūrai Rīgas gaisma projektā paredzēto aktivitāšu veikšanai nepieciešami 67 470 eiro.

• Projekta iesniedzējs un plānotais koordinējošais finansējuma saņēmējs ir uzņēmums Rīgas satiksme. Projekta partneri ir Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība Baltijas vides forums, SIA Citintelly, Tallinas Tehnoloģiju universitāte un Rīgas gaisma.