Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā: Ūdensvadu plānotie remonti šogad tuvojas noslēgumam

PLĀNI. SIA Rīgas ūdens Projektu ieviešanas vienības vadītājs Aivars Zants informē, ka uzņēmuma ilgtermiņa plānā ir trīs galvenie virzieni: kvalitatīva un efektīva ūdensapgāde; notekūdeņu attīrīšana; ātra un efektīva rīdzinieku apkalpošana. Vidējā termiņa plānā ir noteikti ikdienā veicamie darbi – aizbīdņu, hidrantu, pievadu un kanalizācijas lūku vāku nomaiņa © Publicitātes foto

Brīvības ielā ūdensvada remonts turpināsies vēl pāris nedēļas – līdz 9. oktobrim. Iedzīvotājiem tas nozīmē pārejošas neērtības, tas ir, troksni naktīs, jo darbi tiek veikti nakts stundās, kad samazinājusies satiksmes intensitāte. Turpmākajās nedēļās SIA Rīgas ūdens remontēs komunikācijas Brīvības ielas posmā no Matīsa ielas līdz Cēsu ielai, tādējādi šogad pabeidzot apjomīgo komunikāciju mezglu nomaiņu pilsētas galvenajā ielā.

Ūdensvada komunikāciju remonti ir nepieciešami, lai samazinātu ūdensvada avāriju situāciju rašanos, bet šādu avāriju gadījumos varētu operatīvāk ierobežot to vietu un avārijas ietekmētu iespējami mazāku ēku un tajās dzīvojošo skaitu. Brīvības ielā primāri tiek mainīti kritiskā tehniskajā stāvoklī esošie ūdensvada komunikāciju mezgli.

Brīvības ielā darbs - pāris nedēļām

SIA Rīgas ūdens jau pagājušajā gadā iesāka nomainīt komunikāciju mezglus visā Brīvības ielas garumā - no Brīvības bulvāra līdz Murjāņu ielai. Darbi atlikušajā ielas daļā sākās pagājušajā nedēļā ar ūdensvada komunikāciju mezglu remontdarbiem Brīvības ielas posmā no Tallinas ielas virzienā uz Pērnavas ielu. Brīvības ielā līdz augusta beigām siltumtīklus mainīja a/s Rīgas siltums. Vienlaikus nevarēja strādāt visi, kam zem brauktuves ir sava saimniecība - komunikācijas, tāpēc SIA Rīgas ūdens darbus uzsāka tikai septembrī, saka SIA Rīgas ūdens Projektu ieviešanas vienības projekta vadītājs Māris Salcevičs.

Provizoriskais darbu veikšanas laiks ir no pulksten 21 līdz 7, jo dienā remonti traucētu satiksmei. Naktī remontu laikā ir paaugstināts trokšņu līmenis un uz laiku tiek pārtraukta ūdensapgāde, tomēr tās iedzīvotājiem ir tikai īslaicīgas neērtības - ūdensapgādes traucējumi naktīs ietekmē no 11 līdz 68 objektiem, jo darbus veic pa posmiem. Ar pilnu šo objektu sarakstu var iepazīties Rīgas ūdens mājaslapā. Šonedēļ tiek turpināti ūdensvada komunikāciju mezglu remonti posmā no Matīsa ielas līdz Tallinas ielai. Kopumā no Matīsa ielas līdz Cēsu ielai tiks nomainīti aptuveni 70 ūdensvada komunikāciju mezgli. Tajos tiks demontēti un nomainīti aizbīdņi, hidranti un pievadi, kas savu laiku jau bija nokalpojuši, turklāt daudzi no tiem bija avārijas stāvoklī.

Centra ielas jau saremontētas

Ir noslēgusies ūdensvada komunikāciju mezglu un kanalizācijas aku lūku nomaiņa arī Krišjāņa Valdemāra ielā, posmā no Kronvalda bulvāra līdz Laktas ielai. Remontdarbi veikti vairāk nekā 150 komunikāciju mezglos - nomainīti un demontēti aizbīdņi, hidranti un pievadi. Gandrīz simt kanalizācijas akām nomainīti lūku vāki, lai tās izlīdzinātu ar brauktuves līmeni un mašīnas lūku vākus nebojātu. SIA Rīgas ūdens šajā sezonā pabeidza ūdensvada komunikāciju remontdarbus arī citās Rīgas centra ielās: Elizabetes, Dzirnavu, Stabu un Merķeļa ielā, Kalpaka bulvārī, Brīvības ielas posmā no Lāčplēša ielas līdz Bruņinieku ielai. Remontdarbi veikti tajās pilsētas centra ielās, kuras vēl šosezon bija paredzēts asfaltēt.

Ekrānšāviņš no avīzes

Jo sliktākā stāvoklī, jo ātrāk jāmaina

SIA Rīgas ūdens Projektu ieviešanas vienības vadītājs Aivars Zants stāsta, ka remontu plāni tiek veidoti atkarībā no komunikāciju tehniskā stāvokļa - kritiskākajās vietās tie jāveic primāri. Brīvības ielā, kur šobrīd tiek mainīti aizbīdņi un hidranti, shēma no vienas vietas noklāta ar sarkaniem punktiem - tie ir kritiskā stāvoklī esoši objekti. Remontus plāno saskaņā ar uzņēmuma vidējā termiņa un ilgtermiņa stratēģijām. Vidējā termiņa stratēģijā līdz 2020. gadam paredzēts uzlabot ūdensvada un kanalizācijas tīkla kvalitāti, nomainīt aizbīdņus un hidrantus, atjaunot kanalizācijas un ūdens vadu kritiskos posmus, izskalot ūdensvadus. Gada laikā Rīgā tiek nomainīti apmēram 200 hidrantu.

Lai samazinātu avāriju risku

Aizbīdņus maina katru gadu, jo daudzviet pilsētā tie kalpojuši jau 50 un vairāk gadu. Vecos aizbīdņus pat nevar izkustināt, tas nozīmē, ka avārijas gadījumā ūdens jāatslēdz vienam vai pat vairākiem kvartāliem, nevis vienai vai dažām mājām. Ja nevar noslēgt ūdeni vienā ūdensvada posmā, tad to noslēdz arī nākamajā un vēl nākamajā, kaut ūdeni vajadzētu noslēgt tikai vienam kvartālam vai pat vienai ēkai. Savukārt jauns aizbīdnis ļauj ātri noslēgt ūdeni tikai konkrētam posmam, nepagarinot remonta laiku. Tādējādi Rīgas ūdens klientiem ir īsāks pārtraukums, kad jāiztiek bez ūdens. «Praksē jau pierādījies, ka vietās, kur aizbīdņi nomainīti, avārijas gadījumā bojājumu var lokāli un ātrāk novērst,» saka A. Zants. Tāpēc turpmākajos gados aizbīdņu nomaiņa turpināsies tādā pašā apmērā kā pēdējos gados. Pirms diviem gadiem SIA Rīgas ūdens mainīja liela diametra aizbīdņus novecojušajos ūdensvada posmos - 600 milimetru līdz metru diametrā lieliem cauruļvadiem. A. Zants norādīja, ka tik lielā apjomā - nepilnu simtu - šāda diametra aizbīdņus SIA Rīgas ūdens vēl nebija mainījuši.

Lielie projekti vēl jāīsteno

Projektu ieviešanas vienības vadītājs A. Zants stāsta, ka nākotnē ieplānota ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūve Rīgas administratīvās teritorijas robežās Berģos, Beberbeķos un Imantas ziemeļu daļā. Pagaidām tā ir vairākus gadus tāla perspektīva, ko plānots īstenot ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. Lai ietaupītu līdzekļus, līdz 2020. gadam paredzēts pabeigt sūkņu stacijas būvniecību Voleros, Daugavgrīvas ielā. Šis projekts jau iesniegts Rīgas pilsētas būvvaldē apstiprināšanai. Tā ir viena no lielākajām Rīgas notekūdeņu pārsūknēšanas stacijām, kas būvēta padomju gados un jau sen ir energoneefektīva. Jaunā sūkņu stacija ļaus ietaupīt elektroenerģiju un liela kompleksa vietā notekūdeņu plūsmu regulēs nelielā sūkņu stacijā ar jauniem energoefektīviem sūkņiem. Sūkņu stacijās, kur moderno tehnoloģiju dēļ patēriņš samazinājies par 50%, ieguldījumi jau ir atpelnījušies vai gandrīz atpelnījušies.

***

PAR REMONTIEM

Sakarā ar ūdensvada remontdarbiem līdz 9. oktobrim vakara un nakts stundās - no plkst. 21.00 līdz 7.00 - tiks ierobežota transportlīdzekļu satiksme Brīvības ielas posmā no Miera ielas līdz ēkai Brīvības ielā 159. Darbu veicējiem uzdots nodrošināt transportlīdzekļiem apbraucamo ceļu un ceļa zīmju izvietošanu, iedzīvotāju un uzņēmumu, kuri atrodas minētajā ielas posmā, transportlīdzekļu piebraukšanu pie dzīvesvietas vai uzņēmuma, kā arī sabiedriskā un operatīvā transporta satiksmi. Pēc ūdensapgādes atjaunošanas iespējama īslaicīga ūdens uzduļķošanās. Remontdarbu veikšanas laikā iespējams paaugstināts trokšņu līmenis.