Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Virtuālais apmeklējums teātra aizkulisēs

CITĀ REALITĀTĒ. Virtuālās ekskursijas laikā ir iespējams ielūkoties arī tajos Jaunā Rīgas teātra ēkas stūrīšos, kur skatītājiem ieeja liegta. Vakar aktieri varēja iepazīties ar savas darbavietas telpu izkārtojumu un izskatu, jo dzīvē vēl nekā no tā visa nav. Būvniecība tiks uzsākta tuvākajās nedēļās © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

No 1. augusta ikviens varēs ielūkoties Jaunā Rīgas teātra vēsturiskajā ēkā – telpās, kuru vēl nav. Nav gan zināms, vai galvenā režisora Alvja Hermaņa darba kabinetā arī būs ļauts ieskatīties, bet virtuālā ekskursija ir lieliska iespēja izpētīt, kāda būs teātra ēka, kad turp dosies skatītāji.

Vakar, kad tika dots simbolisks starts Jaunā Rīgas teātra ēkas būvniecībai, klātesošajiem prezentēja virtuālās ekskursijas pirmo kārtu, bet pilnu ceļojumu laikā un telpā varēs piedzīvot Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, IT Demo centrā, no 1. augusta. Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ar 3D virtuālajām brillēm gaidāms pat daudz reālāks piedzīvojums, nekā tas būtu īstenībā. Brilles ļauj piezūmot pat niecīgāko detaļu griestos un izbaudīt, kāda sajūta pārņem, virtuāli stāvot uz balkona maliņas.

Simboliskais starts ir sava veida atskaites punkts reālajai darbu uzsākšanai. VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ir atradusi finansējumu, konkursā ir izraudzīts būvnieks RERE Būve 1, ir būvprojekts un pabeigta iepirkuma procedūra. Jaunā Rīgas teātra ēka ir jāpabeidz 2021. gadā, tā būs modernākā teātra ēka Latvijā. Ar plašākām telpām, aprīkota ar modernām tehnoloģijām, nodrošināta ar lielisku akustiku un redzamību no jebkuras vietas, arī no balkona, kas netika izmantots pēdējos 20 gadus.

Teātra ēkas rekonstrukcijas projekts tā tapšanas gaitā ir būtiski papildināts.

Vispirms jau paplašinot telpas. Teātra izmantoto telpu apjoms gandrīz dubultosies - no 5146 kvadrātmetriem uz 9767 kvadrātmetriem. Paredzētas trīs skatītāju zāles, un divas no tām ir tā dēvētās black box zāles. Projekta autore arhitekte Zaiga Gaile sacīja, ka šādas skatītāju zāles ir katra režisora sapnis un pagaidām Rīgā nav nevienas tādas. Vecos paneļus un lampas restaurēs, un šie interjera elementi tiks saglabāti arī pārveidotajā lielajā Smiļģa zālē. Kopējais skatītāju vietu skaits būs 840 (līdz šim bija 400 vietu). Būs arī teātra kafejnīca, bērnu istaba, trīs mēģinājumu zāles, aktieru vajadzībām tiks atvēlēts 2. stāvs. Z. Gaile stāstīja, ka teātra izrāžu laikā darbnīcās netiks pārtraukts darbs, jo skaņas izolācija ir tik laba, ka skatītāji un aktieri nejutīsies traucēti. Darbnīcas atradīsies pazemē. VNĪ lepojas, ka pēc rekonstrukcijas Jaunais Rīgas teātris būs viens no modernākajiem Eiropā. Jācer, ka teātra ēka taps turpmāko trīs gadu laikā, lai šobrīd modernie risinājumi nenovecotu.

***

JAUNAIS RĪGAS TEĀTRIS

• Projekta budžets ir 29 miljoni eiro, no tiem būvniecības izmaksas - 21 miljons eiro. Pārējos izdevumus veido būvuzraudzība, tehnoloģijas, aprīkojums, ārvalstu ekspertu darba samaksa.

• Lai iegūtu projekta īstenošanai vajadzīgo finansējumu, 8,4 miljoni eiro ir saņemti, pārplānojot citu būvniecības objektu budžetu, bet vēl 2,1 miljonu eiro VNĪ plāno iegūt no energoefektivitātes programmas.

• Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcija aktīvi tika apspriesta kopš 2012. gada. Dažādu iemeslu dēļ to atlika un atlika.