Svētdiena, 2.jūnijs

redeem Emma, Lība

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šodien bez maksas varēs nodot nolietotās elektroierīces

© f64

Šodien “Zaļā josta” un veikals “Cenuklubs.lv” organizē īpašu pasākumu – ElektroSestdienu, kuras ietvaros iedzīvotāji tiek aicināti bez maksas nodot elektroiekārtu atkritumus pārstrādei, kā arī darboties izzinošās radošās darbnīcās, apmeklēt ekspertu lekcijas un iesaistīties informatīvās aktivitātēs par pareizu rīcību ar elektroiekārtu atkritumiem un energoefektivitāti.

ElektroSestdiena norisināsies pie veikala “Cenuklubs.lv” Rīgā, Rēzeknes ielā 3 no plkst. 11:00 līdz 16:00. Ieeja pasākumā un dalība aktivitātēs bez maksas. Plašāka informācija par pasākumu: www.zalajosta.lv/elektrosestdiena.

Pasākumā liela nozīme vērsta uz vides saudzēšanu, nogādājot videi kaitīgus un pat bīstamus atkritumus - nolietotas elektroiekārtas - drošai pārstrādei, kā arī uzskatāmi parādīts, cik daudz vērtīgu resursu šādā veidā iespējams atgūt.

“Cilvēki bieži neaizdomājas, cik lielu postu paši savai veselībai spēj nodarīt, pavirši izmetot elektroiekārtas vai izlietotas baterijas dabā. Piemēram, viena pirkstiņbaterija, nomesta zemē, spēj saindēt veselu kvadrātmetru augsnes un līdz ar lietus ūdeņiem piesārņot tuvumā esošo dzeramo ūdeni ar smagajiem metāliem, izraisot smagas saindēšanās un hroniskas saslimšanas,” norāda “Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa, kas pasākumā vadīs lekciju par pareizu rīcību ar atkritumiem.

“Iekārta, kas nedarbojas, joprojām satur lielu daudzumu izmantojamu un ierobežotu materiālu un resursu, kurus nebūs nepieciešams iegūt atkārtoti, izrokot no zemes. Tāpat tas nozīmē to, ka šie materiāli nenoārdīsies nekontrolētā vidē, kur tie var ietekmēt apkārtējās vides veselību,” norāda “Repair Cafe” pārstāvis Krišjānis Liepa, kas pasākuma dienā apmācīs apmeklētājus, kā mājas apstākļos iespējams saremontēt bojātas elektroiekārtas.

Elektroiekārtu atkritumos apslēptās vērtības pasākumā demonstrēs zinātnieki no “Skill Up”, uzsverot: “Korekta elektroiekārtu pārstrāde ir būtiska un nozīmīga vides saudzēšanai. Piemēram, sadzīves atkritumu tvertnēs izmesta luminiscentā spuldze pazaudē savu vērtību, jo tā kļūst dabai dārgāka.”

“Dabas resursu izmantošana produktu, preču vai vielu ražošanā ir kļuvusi jau par pašsaprotamu procesu, bet pēc tam, kad šīs saražotās lietas patērētājiem vairs nav nepieciešamas, tās pārvēršas par atkritumiem. Rezultāts ir tāds, ka mēs tikai ņemam resursus no dabas, bet atpakaļ neko neatdodam. Šādā veidā agri vai vēlu resursi gan produktu un preču ražošanai, gan enerģijas ģenerācijai beigsies un nāksies cīnīties ar neatgriezeniskām sekām, ko varam novērot jau šodien. Tāpēc elektroiekārtas noteikti ir jāutilizē jeb jāpārstrādā,” aicina “Elektrum” Energoefektivitātes centra pārstāve Rūta Liepniece, kas pasākumā dalīsies padomos par energoefektivitātes pasākumiem ikdienā.