Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sociālās aprūpes centru klientu un personāla vakcināciju sāk ar pansionātu "Gaiļezers"

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Rīgas sociālās aprūpes centrs "Gaiļezers" būs pirmais, kas saņems vakcīnas pret Covid-19, tādējādi Latvijā aizsākot sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcināciju, masu medijiem trešdien pavēstīja Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Kondrāte sacīja, ka šis bija ilgi gaidīts brīdis. "Mēs esam pirmie, kam ir jāizmēģina, kaut kas pārskatāmā periodā nav darīts," sacīja ierēdne.

Minētajam centram tiks piegādātas 80 vakcīnu devas. Kondrāte atklāja, ka no visiem 376 iemītniekiem jau šodien vakcinēties bija gatavi 115. Skaidrojot pašreizējo atsaucības līmeni, viņa piebilda, ka katrā iestādē ir personas, kas izvēlēsies vēl pagaidīt.

Kopumā sociālās aprūpes iestādēs ir augsts Covid-19 pārslimojušo skaits, līdz ar to, pēc Kondrātes sacītā, daļai vakcinēties gribētāju būs vēl jāgaida līdz varēs vakcinēties.

Drīzumā vakcinācija tikšot sākta arī Rīgas sociālās aprūpes centrā "Stella Maris".

Raksturojot pašreizējo situāciju īsumā, Rīgas domes pārstāve sacīja, ka "situācija, sākoties vakcinācijai, kļūst cerīga, bet mēs joprojām esam kara apstākļos".

Labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) žurnālistiem pavēstīja, ka patlaban 8737 jeb aptuveni 70% aprūpes centru klienti ir izteikuši vēlmi vakcinēties. Šādu vēlmi izteikuši arī 2757 šo iestāžu darbinieki.

"Kopumā esmu apmierināta, bet ir jāstrādā pie tā, lai skaidrotu jaunās vakcīnas drošumu un piemērotību visai sabiedrībai, tostarp arī vecāka gadagājuma cilvēkiem un sociālās aprūpes centru iemītniekiem," sacīja Petraviča. Viņa atzīmēja, ka centru iemītnieku un darbinieku vakcinēšanai tiek izmantotas "AstraZeneca" vakcīnas.

Ministres vērtējumā, Labklājības ministrija un Vakcinācijas projekta birojs ir izdarījis visu, lai veiksmīgi sāktu vakcinācijas procesu, tostarp aicinot atbildīgās personas turēt gatavībā sarakstus un vajadzīgās telpas.

Vienlaikus atsevišķos gadījumos iemītniekiem, kuriem ir nestabils veselības stāvoklis, pirms vakcinācijas tiek jautāts viņu ģimenes ārstiem, vai viņi patlaban var saņemt poti.

Zāļu valsts aģentūras Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska preses konferencē skaidroja, kāpēc Latvijā izlemts nenoteikt "AstraZeneca" vakcīnas vecuma griestus, kā to darījušas citas Eiropas valstis. Šajā sakarā viņa uzsvēra, ka statistikas dati apliecina, ka šī vakcīna sniedz atbildes reakciju arī vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tomēr, vērtējot tās efektivitāti, nebija gana daudz attiecīgās vecuma grupas cilvēku, līdz ar to pagaidām vēl nevar precīzi izvērtēt, tieši cik efektīva šī vakcīna ir konkrēti vecāka gadagājuma cilvēku vidū.

Viņa skaidroja, ka šīs vakcīnas lietošanu sirmgalvju vidū iesaka arī Eiropas Zāļu aģentūra, Pasaules Veselības organizācija un Latvijas Imunizācijas valsts padome.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes labklājības departamenta pārstāve Lita Brice, sākotnēji tika plānots, ka pirmais no Rīgas pašvaldības SAC, kurā notiks vakcinācija, būs "Stella Maris", un bija plānots, ka tas varētu notikt 16.februārī.

Pirmos vakcinēt bija plānots 83 klientus. Savukārt darbinieku vakcinācija bija plānota 18.februārī.

Jau ziņots, ka šodien sākās sociālās aprūpes centru darbinieku un iemītnieku vakcinācija pret Covid-19, aģentūrai LETA apstiprināja Labklājības ministrijā.

Petraviča otrdien nosūtījusi vēstuli veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), kurā aicina pēc iespējas ātrāk informēt, kad tiks sākta vakcinācija sociālās aprūpes institūcijās, kā arī lūdz detalizētu skaidrojumu par "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāti dažādām vecuma grupām, aģentūru LETA informēja ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš.

Ministre uzsvēra, ka sociālās aprūpes centri ir pilnībā gatavi sākt klientu un darbinieku vakcinēšanu. "Šobrīd vienīgais, kas trūkst, ir vakcīnas. Aicinu Veselības ministriju iespējami ātri informēt, kad tiks sākta vakcinācija institūcijās, un sniegt detalizētu skaidrojumu par "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāti dažādām vecuma grupām," sacīja ministre.