Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vecmīlgrāvī konstatēti nezināmas vielas plankumi 5000 kvadrātmetru platībā [papildināts]

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Vecmīlgrāvī, Daugavā trešdien konstatēti nezināmas izcelsmes vielas plankumi aptuveni 5000 kvadrātmetru platībā, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Izsaukumu glābēji saņēma uz Meldru ielu.

Ugunsdzēsēji izvietoja norobežojošas bonas un notikuma vietā darbu turpināja uzņēmums "Eko osta" un Valsts vides dienests.

Operatīvi veicot pārbaudi, patlaban Valsts vides dienestam (VVD) vēl nav izdevies noskaidrot naftas produktu piesārņojuma rašanās avotu Vecmīlgrāvī, tādēļ turpinās notikušā apstākļu noskaidrošana, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Naftas produktu gabali (atliekas) ūdenī aptuveni piecu centimetru diametrā, kā arī gar krasta līniju izveidojusies naftas produktu varavīksne aptuveni 200-300 metru garumā un trīs līdz piecu metru platumā.

Kļaveniece stāstīja, ka VVD sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) piesārņojuma ierobežošanai tika izvietotas bonas. Līdz trešdienas vakaram tika savākta daļa piesārņojuma - aptuveni astoņi kubikmetri ūdens ar naftas produktiem.

VVD pārstāve piebilda, ka šodien uzliktas papildus absorbējošās bonas. Piesārņojuma savākšanas darbi šodien turpinās.

Kļaveniece stāstīja, ka notikuma vietā tika novēroti divi gulbji, kas bija nosmērējušies ar naftas produktiem. "Lai arī VVD kompetencē nav dzīvnieku glābšana, VVD sazinājās ar biedrību "Drauga spārns", kas veic cietušo putnu glābšanu un atveseļošanu. Diemžēl biedrība atzina, ka šobrīd viņu rīcībā nav resursu šādu pasākumu veikšanai," stāstīja Kļaveniece.

VUGD vakar mēģināja noķert putnus, diemžēl tas neizdevās. Šodien notikuma vietā putni vairs nav novēroti. VVD aicināja iedzīvotājus ziņot Rīgas pilsētas pašvaldībai, ja šodien vai tuvākajās dienās pilsētas vidē tiek novēroti ar naftas produktiem nosmērējušies putni, zvanot pa tālruni 67 558 855, kas darbojas visu diennakti.

Lai noskaidrotu vainīgās personas, kuru veiktās rīcības varētu būt cēlonis šim piesārņojumam, VVD aicināja iedzīvotājus, kas 20.aprīļa vakarā vai 21.aprīļa rītā novērojuši aizdomīgas darbības Meldru ielā 1, par to informēt VVD.