Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rītabuļļu pludmalē notiks talka invazīva auga izplatības ierobežošanai

© f64.lv, Kaspars Krafts

Piektdien, 21.jūlijā, Rīgā, Rītabuļļu pludmalē, notiks talka Tatārijas salāta izplatības ierobežošanai, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Tatārijas salāta ierobežošanas talka notiks no plkst.10 līdz 13.30.

Talcinieki tiks nodrošināti ar darba cimdiem un maisiem, kā arī ūdeni un uzkodām.

Tatārijas salāts ir svešzemju suga, kas izplatījusies Baltijas jūras piekrastē un sāk veidot lielas audzes dabas parka "Piejūra" teritorijā, tostarp Rītabuļļu - Daugavgrīvas pludmalē. Šis augs, kas sastopams galvenokārt valsts austrumos un vidusdaļā, pieder pie invazīvas un agresīvas sugas, kas apdraud Latvijas bioloģisko daudzveidību.

Tatārijas salāts ir aptuveni 60 centimetru garš daudzgadīgs lakstaugs, kura zilganzaļās, rukolveidīgās lapas un zili violetie ziedi nereti priecē atpūtniekus Rīgas līča piekrastē, tomēr auga straujā izplatība izteikti nomāc vietējos augus un var radīt neatgriezenisku ķēdes reakciju uz apkārtējo pludmales vidi un mainīt piejūras biotopu struktūru.

Tatārijas salāts ir konstatēts starp tādām Latvijas kāpās pastāvošām sugām kā smiltāju kāpu niedre, biezlapainā sālsvirza, smiltāju kāpu kviesis, bet pelēkajās kāpās tas aug starp lauku vībotni, kāpu auzeni un smilts grīsli.