Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Traģēdija Rīgas Zoo: Ko par notikušo domā bojāgājušā kolēģi?

© Ekrānuzņēmums/TV3

Piektdien, 29. decembrīz, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā valdīja sēru atmosfēra. Zoodārza vadītājs Jānis Rudzītis atzina, ka notikusī traģēdija, dzīvnieku kopējam zaudējot dzīvību kamieļa uzbrukumā, ir nebijis notikums pārskatāmā vēsturē, vēsta raidījums “TV3 ziņas”

Saistībā ar vakardien notikušo traģisko negadījumu - zoo kamieļu aplokā letāli tika ievainots dzīvnieku kopējs - sākta iekšējā izmeklēšana. Iecerēts noskaidrot kamieļa krātiņā notikušās traģēdijas cēloņus, lai novērstu šādas situācijas atkārtošanos turpmākā nākotnē.

Piektdien, 29. decembrī, bojāgājušā kolēģa piemiņai tikās visi kolēģi, lai noturētu klusuma brīdi. Bojā gājušo darbinieku kolēģi raidījumam ‘Tv3 ziņas” raksturoja kā ļoti pozitīvu un atbildīgu. Kopējs šeit strādāja gandrīz divus gadus.

“Šāds gadījums pārskatāmā zoodārza vēsturē ir pirmo reizi diemžēl ar šādām sekām. Ainu precīzi rekonstruēs izmeklēšana, kuru veiks gan drošības struktūras, gan mūsu iekšējā.”

Notikuma vietā varēja novērot ikdienišķu ainu. Aplokā kamieļu mātītes un arī maijā piedzimušais kamielis Bronza. Tāpat kā citas dienas - dzīvnieki netraucēti staigāja pa aploku. Parkā ir pāris apmeklētāju un zoodārza darbinieki.

Kamieļu tēviņš pašlaik atrodas atsevišķā nodalījumā, tiek novērots, tomēr viņš netikšot uzskatīts par vairāk bīstamu nekā līdz šim.

“Kamielis mēdz būt agresīvs, un viņš mēdz visu gadu būt agresīvs, bet jo īpaši neprognozējama viņa uzvedība ir riesta laikā. Un šajā tieši situācijā viņš bija riesta laikā. Kamielis vienmēr atrodas citā telpā. Mums ir viss arī aprīkots ar atdalāmām durvīm, kuras vada, neatrodoties blakus dzīvniekam.”

Negadījuma brīdī, patlaban vēl nenoskaidrotu iemeslu dēļ, kamieļu tēviņš nav bijis atdalīts un uzbrucis kopējam. Zoodārzā norāda, ka traģiskais gadījums esot dzīvnieka dabiskās uzvedības un ārkārtīgi neveiksmīgas apstākļu sakritības sekas.

Rīgas Zoodārzs informē, ka darbinieki esot apdrošināti. Nelaimes gadījumu apdrošināšana esot spēkā un pieteikums ir iesniegts.

Saistībā ar notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess. Izmeklēšanu sāks arī Valsts darba inspekcija. Viņi norāda, ka pēdējo trīs gadu laikā Latvijā nelaimes gadījumos darbā dzīvnieku kopēji bojā nebija gājuši.